main logo
534

Litvinenco, despre cetățenie prin investiție: O problemă de securitate pentru UE

Politicul încearcă să pună beţe în roate programului "Cetățenie prin Investiție". Este părerea reprezentantului companiei, care implementează proiectul în calitate de partener al Guvernului de la Chişinău.

Litvinenco, despre cetățenie prin investiție: O problemă de securitateFoto: știri.md

Reacţia vine după ce deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a anunţat că fracţiunea pe care o reprezintă va cere abrogarea legii, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Reprezentantul companiei care oferă consultanţă Guvernului în realizarea programului dă asigurări că procesul este unul sigur, fără riscuri. Mai mult ca atât, potrivit acestuia, "Cetăţenia prin investiţii" va aduce ţării noastre câştiguri financiare considerabile.

"Are loc un proces riguros de verificare a solicitanţilor de către instituţiile de resort din Republica Moldova, este vorba despre structurile de forţă, de securitate şi de investigaţie, care documentează originea acestor surse de bani, pentru a asigura siguranţa Republicii Moldova", a spus directorul companiei "Henley & Partners", Paddy Blewer.

De cealaltă parte, Sergiu Litvinenco susţine că acest program este, de fapt, un proiect de vindere a cetăţeniei, care prezintă riscuri în adresa securităţii ţării noastre, precum şi a Uniunii Europene.

"Aceşti cetăţeni, care devin cetăţeni ai Republicii Moldova, obţin automat dreptul de acces liber în spaţiul Uniunii Europene şi, prin urmare, este o problemă de securitate şi pentru UE. Aceasta este problema cea mai mare", a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

La sfârşitul lunii iulie, Parlamentul a introdus un moratoriu pentru programul de dobîndire prin investiții a cetăţeniei Republicii Moldova. 

De asemenea, fosta coaliţie de guvernare, formată din PSRM şi blocul "ACUM", a votat în prima lectură abrogarea legii.

Programul prevede ca străinii pot obţine cetăţenia ţării noastre, dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică. 

Potrivit Ministeruli Economei şi Infrastructurii, până acum au beneficiat de acest program opt persoane , asigurând astfel 545 de mii de euro în Fondul de Investiții Publice pe lângă Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova.

În martie 2019, a fost acordată prima cetățenie prin investiție. Până în vară, doar două persoane au beneficiat de acest tip de cetăţenie, una din India și alta din Australia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării