main logo
674

Impozitarea țigărilor: Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Trei produse de tutun sunt în proces de examinare de către Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a obține statutul de produs cu risc modificat.

Impozitarea țigărilor: Opinia experților din Moldova despre practica SUAFoto: curentul.md

În octombrie 2019, Administrația americană a emis în premieră autorizația de produs cu risc redus pentru snusul suedez (tutun pentru uz oral), iar acum Philip Morris International a obținut permisiunea de comercializa sistemul de încălzire a tutunului IQOS ca produs cu expunere redusă, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Schimbarea atitudinii guvernelor față de alternativele țigărilor tradiționale

Abordarea autorităților americane față de problema fumatului este pe cale să schimbe atitudinea guvernelor față de alternativele țigărilor tradiționale, care reprezintă cea mai periculoasă metodă de consum a nicotinei.

Aplicația numită MRTP (modified risk tobacco product) permite companiilor să comercializeze produsul cu informația că acesta reduce daunele sau riscurile în comparație cu țigările obișnuite.

Această aplicație emisă de Administrația pentru Medicamente și Alimente este considerată de autoritatea americană un instrument viabil în eforturile de a promova sănătatea publică prin reducerea morbidității și mortalității asociate consumului de tutun.

Atitudinea FDA a provocat dezbateri în Statele Unite în vederea reducerii accizelor pentru produsele tip IQOS. Se întâmplă după ce, în iulie 2018, în legislația americană a apărut prevederea că „pentru produsele de tutun cu risc modificat este prevăzută reducerea impozitului cu 50% sau 25%”.

Contextul moldovenesc

Reducerea taxării, ar putea face produsul mai accesibil pentru fumătorii din Moldova, dar și pentru cei 40 de mii de utilizatori IQOS din țară.

Expertul economic Veaceslav Ioniță declară că decizia FDA ar trebui cel puțin să aducă accize diferențiate, ca și în cazul mașinilor electrice care reduc poluarea aerului. Ioniță este de părere că viciile trebuie taxate în funcție de gradul de risc pentru sănătate.

“Dacă noi identificăm produse mai nocive, ele trebuie impozitate mai puternic. Dacă țigările obișnuite dăunează mai mult decât cele de alternativă, atunci să fie aplicate și accize mai mari”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Unii experți sunt de părere că după decizia FDA și autoritățile moldovenești își vor revizui atitudinea față de alternativele țigărilor. “Lucrurile se vor schimba într-un an sau doi. Nu putem fi printre pioneri. Ca să-și schimbe atitudinea față de alternativele fumatului, autoritățile moldovenești au nevoie de exemplele țărilor UE”, afirmă Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață.

Expertul crede că anume atitudinea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) va fi argumentul ce va sta la baza unei eventuale diferențiere a accizelor în Parlamentul Republicii Moldova.

Până acum, însă, nota autorităților americane, care afirmă că sistemul de încălzire a tutunului a Philips Morris International reduce semnificativ producerea de chimicale și impactul acestora asupra corpului, nu este în măsură să influențeze și experții moldoveni.

Întrebat cum apreciază autorizația FDA, Ion Șalaru, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ne-a declarat că rămâne la aceeași părere – tehnologia IQOS este la fel de nocivă ca și țigările convenționale. Șalaru a mai precizat că nu vede o diferență între fumatul clasic și produsele fără fum.

Funcționarul a ținut să precizeze că ANSP susține poziția Organizației Mondiale a Sănătății, care afirmă că toate formele de folosire a tutunului sunt dăunătoare.

Nici Philip Morris nu pretinde că sistemul IQOS este lipsit de riscuri. Însă studiile companiei arată că datorită tehnologiei de încălzire a tutunului nivelul de substanțe chimice în aerosolul IQOS este redus cu 90%. Mai mult, producătorul vinde dispozitivul doar fumătorilor adulți, dependenți de nicotină, ca instrument de a reduce daunele asupra sănătății.

Potrivit Philip Morris, în toată lumea 11 milioane de fumători au trecut de la țigări la IQOS, dispozitivul fiind disponibil pe piețele a 57 de țări. În Republica Moldova, această a fost lansată în iulie 2018. Rezervele de tutun utilizate cu IQOS s-au scumpit după ce, acum un an, Parlamentul a decis majorarea accizelor de 11 ori. Acum rezervele de tutun care nu ard sunt taxate exact ca și țigările convenționale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării