main logo
447

Flenchea: Cererea pentru plăcuțe auto neutre a crescut după regimul de testare

Peste trei mii de automobile din regiunea transnistreană au fost reînmatriculate, fiindu-le eliberate plăcuțe neutre. Cifra reprezintă 3% din autoturismele din stânga Nistrului.

Flenchea: Cererea pentru plăcuțe auto neutre a crescut după test

Potrivit vicepremierului pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, cererea pentru plăcuțele auto neutre a crescut ca urmare a regimului de testare, de la mijlocul lunii ianuarie, la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Chișinăul a oferit o oportunitate fiecărui locuitor din regiune să-și înmatriculeze autoturismul cu documentele legale, emise de autoritățile Republicii Moldova și, respectiv, recunoscute de către semnatarii Convenției de la Viena privind transportul rutier internațional. Scopul nostru se înscrie perfect în paradigma propusă – reintegrarea țării, pe acest domeniu de reînmatriculare legală a automobilelor din stânga Nistrului”, a declarat vicepremierul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Alexandru Flenchea a menționat că regimul de testare, aplicat în ianuarie, era stabilit din timp, însă nu a fost comunicat public, aceasta fiind la fel parte a planului. 

„Și anume cu scopul de a obține date statistice cu privire la dinamica traversărilor, care să nu fie influențate de un anunț public. A fost un test pentru a evalua mai mult fluxul, raportul de mașini înmatriculate și neînmatriculate, capacitatea de înmatriculare de către oficiile Agenției Servicii Publice și anume de a face față fluxului sporit”, a notat Alexandru Flenchea.

Vicepremierul a declarat că înțelegerea cu privire la numerele neutre a fost una importantă, cu un potențial imens și care în mare parte a fost valorificat, însă este vorba despre un proces continuu. 

Totodată, negociatorul politic din partea Chișinăului spune că au existat încercări din partea autorităților din stânga Nistrului de a obstrucționa procesul de înmatriculare. 

„Dar acea perioadă de testare a demonstrat că în regiune există cerere pentru oportunitatea oferită de acest mecanism. La trei zile de la începutul testului, numărul de solicitări zilnice a crescut de patru ori”, a spus Alexandru Flenchea.

Potrivit lui, colectarea datelor statistice continuă și după încheierea regimului de testare. Vicepremierul a mai spus că obiectivul este atingerea plafonului de 100% de automobile cu plăcuțe neutre, însă acest proces, în opinia sa, va dura, inclusiv în condițiile în care acesta este benevol. 

„Este mai mult o oportunitate, decât o obligație pentru cei care vor să călătorească peste hotare. Nici pe malul drept nu sută la sută călătoresc în afara țării”, a mai spus Alexandru Flenchea.

Începând cu 1 septembrie 2019, proprietarii de mijloace de transport domiciliați în regiunea transnistreană pot solicita numere de înmatriculare neutre, oferite de către autoritățile Republicii Moldova, care le permite circulația în traficul rutier internațional. 

Urmare a înțelegerilor din cadrul procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, au fost deschise două puncte de înmatriculare în orașele Tiraspol și Râbnița.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării