main logo
373

Deputații Găgăuziei: 5 milioane de lei pentru agricultori, insuficienți

"Autorităţile din Găgăuzia au scuipat în sufletele agricultorilor autonomiei, acordând subvenţii de doar 5 milioane de lei pentru a restabili pierderile cauzate de secetă".

Deputații Găgăuziei: 5 milioane de lei pentru agricultori, insuficienți

Despre aceasta a declarat marţi deputatul Serghei Cimpoeş, într-o şedinţă a Adunării Naţionale a Găgăuziei (ANG), transmite Știri.md.

Potrivit Infotag, el a reamintit că secetele apar sistematic în Găgăuzia, iar situaţia actuală din agricultură este "catastrofală".

Deputatul Serghei Cernei nu a exclus că din această cauză, deja în decembrie, autonomia nu va avea salarii.

"Trebuie să dăm cel puţin 12 mii de lei pentru 1 ha de teren agricol pentru a acoperi pierderile fermierilor. În plus, este necesară o analiză a pierderilor tuturor fermelor.

Apoi - convocarea unei sesiuni de urgenţă a ANG, care va lua în considerare starea sectorului agricol şi vor fi propuse soluţii ", a spus el.

Deputatul Ilia Uzun şi-a exprimat îndoielile cu privire la legalitatea faptului că comitetul executiv al autonomiei, la instrucţiunile personale ale başcanului, Irina Vlah, a distribuit grâul primăriilor din localităţile autonomiei.

"De ce ANG nu a reacţionat în niciun fel la această decizie? Başcanul trebuie dat în judecată", a spus el indignat.

Speakerul Vladimir Kîssa şi-a îndemnat colegii să nu folosească întâlnirile ANG "ca platformă în ajunul campaniei electorale".

"Angajaţi un canal TV privat şi spuneţi tot ce credeţi că este necesar acolo", a spus el.

Şeful adjunct al Comitetului Executiv, Olesia Tanasoglo, a menţionat că, în luna martie a acestui an, ANG nu a susţinut ideea ca puterea executivă să aloce mijloace din Fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli pentru combaterea COVID-19.

Apoi, Comitetul Executiv a propus să se aloce bani din acest fond agricultorilor afectaţi de secetă.

"Au avut loc audieri publice în NSG, la care au asistat şi fermierii. Comisia şi-a făcut recomandările cu privire la proiectul de lege prezentat de Comitetul executiv. Propunem să aprobăm suma pe care o putem aloca fermierilor.

Dacă nu doriţi să votaţi pentru propunerea noastră, votaţi pentru propunerea ANG. Această problemă nu poate fi amânată din nou, pentru că, în timp ce discutaţi, anul se va încheia", a spus Tanasoglo.

După îndelungate discuţii, la propunerea preşedintelui, deputaţii ANG au eliminat totuşi problema subvenţiilor pentru fermieri de pe ordinea de zi, 20 de deputaţi au votat pentru acest lucru, iar şase s-au abţinut

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării