main logo
920

COVID-19: Grupul Pro Moldova a propus o serie de măsuri

Salariile demnitarilor ar putea fi plafonate până la 6.900 de lei, iar banii economisiţi ar urma să fie direcţionaţi pentru dublarea salariilor personalului medical, procurarea testelor şi a echipamentelor medicale.

COVID-19: Grupul Pro Moldova a propus o serie de măsuriFoto: publika.md

Cel puţin asta propune grupul parlamentar Pro Moldova, care a înaintat un proiect de lege cu măsuri social-economice, în contextul crizei provocate de noul coronavirus, transmite Știri.md cu referire la publika.md

Proiectul propus de Pro Moldova mai prevede acordarea unei indemnizații de 2 mii 775 de lei pentru fiecare angajat care se află în şomaj tehnic. Totodată, părinții care stau acasă ar urma să primească lunar 75 la sută din salariu. Deputaţii propun şi un set de măsuri pentru agenţii economici.

"Cei care au fost obligaţi să-şi sisteze activităţile, să fie exoneraţi de la plata impozitelor pentru venit pentru anul 2020. Prin lege, să fie suspendat calculul şi plata oricăror rate de credit în această perioadă de către întreprinderile şi persoanele, afectate de acele măsuri, impuse de către stat", a menționat Vladimir Cebotari, deputat al grupului Pro Moldova.

Deputaţii Pro Moldova susţin că autorităţile ar fi trebuit să înainteze mai multe măsuri social-economice.

"Împotrivă epidemiei nu o să lupţi cu blindate cu mitraliere pe stradă. Mă adresez preşedintelui Republicii Moldova, care se pare deja este multifuncţional, este deja şi medicul-şef al ţării, şi comandatul suprem al armatei care a scos mitraliere împotriva virusului, noi am aşteptat la măsuri economice şi sociale", a declarat Andrian Candu, preşedintele grupului PRO MOLDOVA.

Consilierul premierului, Vitalii Dragancea, a declarat că Guvernul a început deja să elaboreze mai multe măsuri pentru ameliorarea situaţiei economice, provocată de COVID-19.

"E clar că o structură politică încearcă să facă capital politic. Vizavi de plafonarea salariilor, probabil, poate fi examinată, dar mă întreb, dacă este corect să reduci să plafonezi salariile demnitarilor publici atunci când ei trebuie să lucreze considerabil mai mult", a precizat Dragancea.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că şi formațiunea sa a propus mai multe măsuri similare.

"Propunerile lor repetă iniţiativele noastre, care noi demult am înregistrat, cu excepţia acestor idei, după mine, mai mult populiste privind micşorarea salariilor, poate genera corupţia. Pentru mine personal nu este nicio problemă, am economii", a spus Alexandru Slusari.

Potrivit democratului Ion Leucă, propunerile Pro Moldova sunt populiste, iar deputatul PSRM, Vasile Bolea, a refuzat să ofere un comentariu. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Sterpu, a declarat că şeful statului nu comentează declarațiile formațiunilor politice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării