main logo
577

Controalele de stat la întreprinderile mici și mijlocii vor continua

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege privind instituirea unui moratoriu la controalele de stat la întreprinderile micro, mici şi mijlocii.

Controalele de stat la întreprinderile mici și mijlocii vor continua

Potrivit Infotag, miercuri, la şedinţa Guvernului, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, a spus că argumentele autorilor iniţiativei nu sunt justificate şi nu pot fi susţinute, deoarece legislaţia actuală prevede deja toate măsurile necesare pentru protejarea persoanelor supuse controlului şi pentru prevenirea abuzului din partea autorităţilor de control, transmite Știri.md.

"Conform legislaţiei actuale, controlul planificat, desfăşurat în primii trei ani de activitate din momentul înregistrării de stat a persoanei ce se ocupă de activitate antreprenorială, are caracter consultativ şi nu implică aplicarea de sancţiuni sau măsuri restrictive, cu excepţia cazurilor când se constată încălcări grave în cadrul controlului", a amintit el.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Sergiu Harea, şi-a exprimat regretul că autorii iniţiativei legislative şi ministerul nu s-au consultat cu membrii Camerei atunci când au elaborat iniţiativa şi au pregătit avizul la aceasta.

"Când a fost instituit un moratoriu în 2016, la baza acestuia a fost o analiză a ceea spre ce tindem noi. Nu poţi institui un moratoriu pur şi simplu.

Atunci noi am redus numărul documentelor permisive şi al organelor de control, am introdus modificări în legea privind întreprinderile mici şi mijlocii şi am reuşit să obţinem vreun rezultat cât de mic. 

Din păcate, de mai bine de un an nu mai vorbim despre acest subiect. Conform statisticilor, în ultimii trei ani, în Moldova, mai multe întreprinderi au fost închise decât deschise. Multe dintre ele susţin că motivul este controlul de stat", a spus el.

Preşedintele CCI a îndemnat părţile să comunice între ele pentru a obţine rezultate reale pentru business.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării