main logo
554

CNPF a amânat termenul plăților regulatorii pentru atenuarea efectelor crizei

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a amânat termenul plăţilor regulatorii pentru participanţii pieţei financiare nebancare în vederea atenuării efectelor crizei.

CNPF a amânat termenul plăților regulatorii pentru a atenua criza

Surse din cadrul CNFP au comunicat pentru Infotag că pentru plăţile regulatorii de funcţionare ale societăţilor de asigurare, intermediarilor în asigurări şi/sau reasigurări pentru lunile martie-iunie 2020 se vor achita până în data de 25 iulie 2020, transmite Știri.md.

Plăţile asociaţiilor de economii şi împrumut/Asociaţiei Naţionale Centrale, organizaţiilor de creditare nebancară şi ale birourilor istoriilor de credit se efectuează după cum urmează: pentru trimestrul unu - până la 25 iulie; pentru trimestrul doi - până la 25 octombrie; pentru trimestrul trei - până la 25 noiembrie.

Pentru temperarea impactului economic asupra asigurătorilor şi încurajarea acestora prin menţinerea stabilităţii sectoriale, au fost introduse măsuri prudenţiale provizorii faţă de indicatorii financiari ai companiilor de asigurări ce ţin de categoriile activelor eligibile şi acoperirea rezervelor tehnice şi a marjei de solvabilitate cu aceste active.

CNPF propune măsuri speciale pentru a susţine clienţii organizaţiilor de creditare nebancară şi asociaţiile de economii şi împrumut - beneficiari de împrumuturi/leasing financiar. 

Astfel, sunt încurajate entităţile de creditare nebancară (organizaţii de creditare nebancară şi asociaţii de economii şi împrumut) să diminueze dobânzile anuale efective cu cel puţin 5%. CNFP recomandă să nu fie aplicate penalităţi sau dobânzi de întârziere pentru perioada 17 martie - 31 mai.

Comisia recomandă entităţilor prenotate să aplice înlesniri la plată pentru creditele existente până la data 30 iunie. Corespunzător, participanţilor profesionişti respectivi li se oferă un regim facilitar la constituirea provizioanelor suplimentare pentru pierderi la active până la finele acestui an.

Autoritatea de reglementare menţionează faptul că aceste măsuri urmează a fi aplicate individual şi selectiv de către entităţile de creditare nebancară, ţinând cont de capacităţile proprii ale acestora, fiind asigurată gestionarea prudentă a riscurilor aferente.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării