main logo
1714

Cine sunt și ce fac acum judecătorii și procurorul din dosarul lui Platon

Nouă judecători au participat la examinarea dosarului lui Veaceslav Platon, despre care procurorul general a anunțat luni, 18 mai, că ar fi fost falsificat.

Cine sunt acum judecătorii și procurorul din dosarul lui PlatonFoto: zdg.md

În prima instanță, acuzarea de stat în dosarul Platon a fost reprezentată de către procurorul Andrei Băeșu, transmite Știri.md cu referire la ZdG.

Victor Boico, Elena Cojocari şi Vitalie Budeci, judecătorii care au emis sentința de condamnare a lui Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare în prima instanță, în aprilie 2017, continuă să facă justiție și acum.

Boico a fost promovat, la un an de la condamnarea lui Platon, de la Judecătoria Chișinău direct la CSJ. Elena Cojocari activează la CA Chișinău, fiind promovată în această funcție în decembrie 2019. Vitalie Budeci, este, în continuare, la Judecătoria Chișinău. 

Andrei Băeșu, procurorul care a reprezentat în prima instanță învinuirea în dosarul Platon a plecat din funcție în ianuarie 2020.

Procurorul general a anunțat anterior că numele acestuia figurează într-un dosar penal pentru încălcări admise în procesul de gestionare a cauzei penale privind fraudarea sistemului bancar. După ce a plecat din sistemul procuraturii, Băeșu și-a depus candidatura la funcția de judecător.  

La CA Chișinău, decizia în dosarul Platon a fost luată de judecătorii Liubovi Brânză, Oxana Robu și Igor Mânăscurtă. Ultimii doi sunt, în continuare, judecători la CA Chișinău.

Liubovi Brânză a fost reținută, în decembrie 2018, împreună cu alte patru colege într-un dosar pentru corupere. Dosarul se află în instanța de judecată, nefiind emisă o sentință. 

Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Anatolie Țurcanu, judecătorii de la CSJ care au declarat inadmisibile recursurile depuse de avocații lui Platon sunt, și ei, în continuare, la CSJ. Timofti este, din noiembrie 2019, președinte interimar al CSJ. 

Numele judecătorilor din completul care a respins, la 7 mai 2020, recursul în anulare depus de avocații lui Platon încă nu au fost făcute publice.

Continuarea articolului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării