main logo
1386

Avertizare: Tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces

Hipertensiunea arterială este o cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord, bolile de rinichi și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenței.

Avertizare: Tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces

Multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu știu despre asta, deoarece adesea nu este însoțită de simptome, transmite Știri.md

Specialiștii din domeniu avertizează că este foarte importantă măsurarea și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale, iar în contextul Zilei mondiale de prevenire a hipertensiunii arteriale, marcată astăzi, 17 octombrie, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale vine cu câteva atenționări. 

Astfel, potrivit estimărilor, tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel global. În acest an, sloganul Zilei Mondiale de prevenire a hipertensiunii arteriale este „Măsurați-vă tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult”. 

Factorii de risc pentru apariția hipertensiunii arteriale pot fiîncadrați în două categorii: modificați, cum ar fi vârsta, rasa și ereditatea, precum și modificabili, ce țin de comportament și stilul de viață. 

În această categorie se încadrează comportamentul alimentar nesănătos, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, obezitatea. 

Statisticile globale indică la faptul că mai puțin de 50% dintre adulții cu hipertensiune arterială (≥140 mm Hg) au fost conștienți de faptul că au o tensiune arterială înaltă. 

În țările cu venituri mici și mijlocii cifra e și mai mică < 40%, iar în unele țări gradul de conștientizare este foarte scăzut, fiind sub 10%.  Anual, peste 10 milioane de vieți sunt pierdute din cauza tensiunii arteriale înalte. 

Potrivit MSMPS, în Republica Moldova, în anul 2019, circa 35.961 de persoane au fost diagnosticate cu boală hipertensivă, boală ischemică a inimii însoţită de boala hipertensivă şi boli cerebrovasculare asociate cu boală hipertensivă, comparativ cu 41.600 cazuri în anul 2018. Incidența bolii în Republica Moldova este de 101,4 cazuri la 10.000 de locuitori.

Potrivit specialiștilor, hipertensiunea arterială poate fi prevenită. Adoptarea un stil de viață sănătos, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, reducerea consumului de sare până la 5 g pe zi, creșterea nivelului de activitate fizică, scăderea în greutate – pot contribui semnificativ la reducerea riscului de apariție a hipertensiunii arteriale.

Ziua Mondială de prevenire a hipertensiunii arteriale, marcată începând cu anul 2005, are drept scop sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate cauzate de tensiunea arterială ridicată. În 2020 această zi este marcată pe 17 octombrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării