main logo
631

Atenționare: Măsuri pentru a menține accesul populației la transferuri bănești

Populaţia Moldovei este foarte dependentă de transferurile băneşti din străinătate şi autorităţile trebuie să facă tot posibilul pentru ca remitenţele să fie şi în continuare accesibile pentru cetăţeni.

Atenționare: Măsuri pentru a menține accesul populației la transferuriFoto: newsin.md

Potrivit agenţiei Infotag, un asemenea mesaj a fost lansat de Elveţia, Marea Britanie, Banca Mondială, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) cu prilejul Zilei internaţionale a remitenţelor pentru familie, marcată pe 16 iunie, transmite Știri.md

"În acest an, această zi este mult mai semnificativă decât oricând. Pandemia provocată de noul coronavirus a schimbat lumea. Mulţi migranţi şi-au pierdut slujbele şi au revenit acasă. Alţii au parte de incertitudine în ţara lor de destinaţie, fără venituri şi, în consecinţă, fără posibilitatea de a-şi susţine familiile. Mulţi dintre cei dependenţi de transferurile din afară, inclusiv copii, s-au pomenit deodată sub pragul sărăciei", se spune în document.

Autorii menţionează că în cadrul activităţii sale în RM, partenerii internaţionali continuă să acorde autorităţilor locale susţinere în schimbarea abordărilor legate de migraţie, de la pierderea capitalului uman spre oportunităţi de dezvoltare, în special în localităţile rurale.

"Implicând migranţii prin intermediul Asociaţiilor de băştinaşi, remitenţele migranţilor au fost orientate de la consum privat spre proiecte de dezvoltare a serviciilor locale. De la începutul pandemiei, diaspora a contribuit în localităţile lor de baştină cu iniţiative umanitare şi de recuperare timpurie, ajutându-i pe cei mai vulnerabili", spun ei.

Potrivit datelor partenerilor internaţionali, Republica Moldova se situează în top 20 cele mai dependente de remitenţe state din lume. Din cauza impactului negativ al Covid-19 asupra ţărilor care sunt principalele destinaţii pentru migranţii moldoveni şi a impunerii măsurilor de izolare, se aşteaptă o scădere a remitenţelor cu 24-27%, asociate cu o reducere de 14% a consumului şi de 23% a investiţiilor. Dat fiind faptul că 25% din veniturile totale ale gospodăriilor de la ţară revin remitenţelor, oamenii din zonele rurale vor fi cei mai loviţi în această privinţă.

"Remitenţele vor rămâne cel mai probabil un element de bază al economiei Republicii Moldova pe termen mediu. Cu toate acestea, evoluţiile demografice indică asupra reducerii acestora către 2030", se arată în document.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării