main logo
491

Vlad Țurcanu, despre refuzul CEC de a accepta un referendum privind votul mixt

Instituțiile statului nu acționează în mod autonom, ci mai degrabă la comandă, iar funcționarii curajoși au fost epurați din sistem.

Țurcanu, despre refuzul CEC de a accepta un referendum privind votul mixtȚurcanu, despre refuzul CEC de a accepta un referendum privind votul mixt

Astfel, a comentat analistul Vlad Țurcanu decizia CEC de a respinge cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ privind abrogarea legii prin care s-a trecut la sistemul mixt de vot, scrie Unimedia

În același timp, inițiativa revenirii la sistemul electoral de dinaintea reformei a fost din start dificilă, inclusiv din cauza atractivității ideii votului uninominal în care cetățenii își aleg deputatul din circumscripția lor, a declarat Vlad Țurcanu în emisiunea Ora de vârf de la Radio Chișinău.

”În condițiile actuale în R. Moldova este greu pentru grupurile sociale și politice, dar și pentru cetățeni să-și găsească dreptatea. Este o realitate faptul că instituțiile relevante ale statului (fiind vorba de CEC sau de o instanță judecătorească) acționează fie la comandă, fie în corespundere cu semnalele politice subtile pe care le plasează în spațiul public demnitarii.

Am văzut ce s-a întâmplat în cazul doamnei Domnica Manole, atunci când aceasta a decis să meargă împotriva curentului, consecința fiind descalificarea ei prin toate mijloacele legale și discutabile aflate la dispoziție. În rândul doi, trebuie să recunoaștem că readucerea sistemului electoral de dinaintea reformei a fost din start o întreprindere dificilă.

Adversarii sistemului mixt n-au găsit susținere în rândul populației, decât într-o măsură mică. Asta și din cauza atractivității pe care o reprezintă ideea de a avea în Parlament, ca și cum, un deputat provenind din circumscripția din care faci parte”.  

Vlad Țurcanu a mai declarat că din perspectiva anului electoral, concluzia este că ”pe aceste instituții nu se poate miza pentru procesele politice care urmează. Ele vor rămâne ermetice și refractare la orice inițiativă care nu are girul guvernării. Acesta este un semnal care trebuie privit cu îngrijorare înaintea exercițiului electoral de anul acesta”, a subliniat analistul.

Amintim că vineri, 12 ianuarie, Comisia Electorală Centrală a decis respingerea inițiativei unui grup format din reprezentanți ai mai multor organizații ale societății civile care au propus inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a interpus sistemul mixt de vot.

CEC a motivat decizia prin mai multe vicii de procedură astfel că că „cererea de înregistrare a grupului de inițiativă nu este conformă cerințelor legale, fiind pasibilă de respingere”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării