main logo
801

Candu explică de ce PDM nu a ajuns la un consens cu PL și PLDM

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament nu a ajuns la un numitor comun cu fracțiunea liberalilor și a liberal-democraților în ceea ce ține votarea proiectului introducerii limbii române ca limbă de stat în Constituție pentru că nu au fost puse condiții clare.

Candu explică de ce PDM nu a ajuns la un consens cu PL și PLDM

Declarația a fost făcută de către Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui interviu pentru Adevărul Moldova. Oficialul a precizat că au existat discuții, dar nu au fost cereri clare în acest sens, transmite Ştiri.md cu referire la Agora.

„În primul rând nu a fost pusă clar o condiție. Au fost diferite, multe discuții. Eu am fost invitat la o ședință a PL, unde într-adevăr unul dintre argumente a fost să punem împreună cu limba română, integrarea în constituție și să le votăm împreună. Acest lucru nu a fost posibil pentru că sunt două proiecte diferite din punct de vedere procedural”, a explicat Candu.

Președintele Legislativului a adăugat că nici argumentele expuse de către deputații din PL în cadrul ședinței de plen nu au fost prea convingătoare:

 „Unele argumente care au fost spuse și în plenul Parlamentului nu prea stau în picioare ca și argumente. Altele, vădit arătau o explozie de emoții și de frustrări politice, și nu o decizie foarte bine argumentată. Chiar și PL care este considerat un partid unionist, și pentru care modificarea Constituției legată de limba română este una dintre priorități, nici ei nu au impus o astfel de condiție în mod direct”.

Candu a declarat că a rămas surprins de decizia deputaților de a nu susține proiectul introducerii vectorului european în Constituție.

 „Pe mine m-a surprins o astfel de atitudine. În închipuirea mea, când prima dată am venit cu acest subiect pe agenda parlamentului, am considerat din naivitate că subiectul integrării europene nici măcar nu poate fi condiționat. M-a surprins frustrarea colegilor, motivația, argumentele cu care veneau”, a conchis oficialul. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării