main logo
490

Valeriu Lazăr spune ce trebuie să facă Guvernul pentru a asigura țara cu gaze

Guvernul Moldovei trebuie să stabilească un dialog cu colegii din Rusia pentru a asigura republica cu gaze.

Lazăr spune ce trebuie să facă Guvernul pentru a asigura țara cu gazeFoto: IPN

Această opinie a fost prezentată de fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, transmite Știri.md.

Potrivit lui, "este bine că Preşedintele ia măsuri pentru a asigura un preţ mai mic pentru livrarea gazelor ruseşti, deoarece Guvernul ignoră problema energetică a relaţiilor cu Rusia, care trebuie să fie bune".

"Atâta timp cât ai o datorie de 7 miliarde de dolari şi nu există alternative tehnice pentru livrarea gazului, este iresponsabil să renunţi la relaţiile cu Rusia. Aş dori ca Guvernul să se ocupe mai mult de problema energeticii, deoarece aceasta este mai important decât judecătorii şi procurorii, care trebuie lăsaţi să lucreze în pace", a declarat fostul ministru.

El a spus că toate opţiunile guvernării privind asigurarea Moldovei cu gaze după 1 ianuarie 2020, în cazul încetării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, rezolvă problema doar parţial, deoarece unele dintre ele sunt capabile să asigure nordul sau sudul republicii, dar niciuna nu va ajuta Transnistria.

"Puţine depind de Guvernul Republicii Moldova. Problema aprovizionării cu gaze este în totalitate legată de evoluţia negocierilor dintre Rusia şi Ucraina. Se ştie că pe 19 septembrie vor avea loc negocieri sub auspiciul Uniunii Europene, de aceea sunt sigur că acestea vor oferi o soluţie pentru RM, dar nu pe termen lung. În mod inevitabil, trebuie să găsim o alternativă", a spus Lazăr.

Potrivit lui, în această situaţie, problema tarifului la gaz joacă un rol secundar, deoarece securitatea aprovizionării cu gaz este mult mai importantă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării