main logo
902

Deputat rus: Moldova trebuie stimulată ca să nu adere la NATO

Şeful Comitetului pentru Afaceri Externe al Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosaciov, a propus ca în Doctrina militară a Rusiei să fie inclusă o prevedere conform căreia ţările neutre „nu vor ajunge drept ţintă a rachetelor ruseşti", pentru a le motiva într-o formă pozitivă să nu adere la NATO.

Deputat rus: Moldova trebuie stimulată ca să nu adere la NATO

Potrivit agenţiei infotag cu referire la mass-media rusă, în ajun, la masa rotundă "Neutralitatea în lumea modernă: realitate, oportunităţi şi riscuri", el a menţionat că „afirmaţia directă: "dacă vă alăturaţi la NATO, veţi ajunge imediat drept ţintă a rachetelor noastre" doar îi va speria pe toţi".

„Aceeaşi idee poate fi subliniată mai voalat, pentru ca fiecare suedez (Suedia nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice) să ştie că acum nu este ţintă a rachetelor ruseşti, pentru că această ţară este neutră. Şi el deja s-ar gândi ce se va întâmpla cu el dacă Suedia ar adera la NATO", a spus senatorul.

De asemenea, el propune conducerii să se gândească la anumite condiţii economice preferenţiale pentru ţările care rămân neutre.

„Cred că ar trebui să încurajăm ţările europene care îşi menţin poziţia neutră să pentru o cooperare preferenţială suplimentare cu ţara noastră", a spus Kosaciov.

În special, el a adus drept exemplu a trei republici postsovietice aflate în direcţia europeană - Belarus, Moldova şi Ucraina.

„Belarusul este un aliat al Rusiei, iar Ucraina este un adversar. Aşadar, eu aş lucra suplimentar anume cu Republica Moldova, care, spre deosebire de Ucraina, îşi menţine statutul de neutralitate în Constituţia sa", a spus parlamentarul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării