main logo
3628

Un deputat explică starea de urgență din țară: Soluție tehnică în 5 pași

”Anunțarea stării de urgență este o soluție tehnică, ce va permite să achiziționăm volumul necesar de gaze din surse alternative în regim de urgență”.

Un deputat explică starea de urgență din țară: Soluție tehnică în 5 pași

Cu o astfel de explicație a venit deputatul PAS, Radu Marian, după ce premierul țării a venit cu un astfel de anunț, transmite Știri.md.

”Reiterez pașii care-i vom face, ca să nu existe speculații:

1.) Se convoacă Comisia pentru Situații Excepționale. Comisia va audia raportul pe sector și va lua a numite decizii. Una din decizii va fi solicitarea de la Guvern și Parlament a instituirii Stării de Urgență. 

Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic, iar competențele Comisiei pentru Situații Excepționale nu oferă soluții și instrumente necesare.

De aceea, este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și anumite legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal. 

O altă decizie pe care o va propune CSE este instituirea unui centru de dirijare în cadrul IGSU pentru coordonarea fluxului de informații și gestiunea rapidă a situației. 

2.) După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern, în care vom face solicitarea către Parlament de a institui starea de urgență.

3.) Prim-ministrul Natalia Gavrilița va merge în Parlament unde va explica de ce e nevoie de instituirea Stării de Urgență și va solicita votul  Parlamentului în acest sens.

4.) După votul în Parlament va urma o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care vom pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și vom solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață, așteptăm să vină răspunsul de la traderi și vom institui o procedură transparentă pentru a efectua achiziția, o procedură care va fi monitorizată și auditată în timpul procedurii și ulterior. 

5.) Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală, ca să asigurăm țara cu gazele naturale.

Reiterăm că ceste decizii sunt făcute pentru a permite în regim urgent achiziționarea gazelor naturale din surse alternative. Am ajuns în situația aceasta pentru că în pofida prelungirii contractului dintre Moldova-Gaz și Gazprom până la sfârșitul acestei luni, compania Moldova-Gaz nu a reușit să mențină o presiune acceptabilă în rețeaua națională de gaze naturale. Intervenția Guvernului este forțată de acest comportament și vine să asigure că nimeni nu va rămâne fără gaze până se clarifică situația pe termen lung.

Între timp, Guvernul rămâne disponibil să continue negocierile cu Gazpromul în vederea identificării unei soluții pe termen lung, ancorată în interesele comerciale ale celor două țări. După cum știți, ieri, la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri pe chestiunea aprovizionării cu gaze naturale. Situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivată și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. În cazul în care o astfel de soluție nu va fi găsită, vom veni cu noi acțiuni care să asigure securitatea energetică a țării”, a declarat Marian.

Știri.md reamintește că în R. Moldova ar putea fi instituită Starea de Urgență în contextul crizei gazelor naturale.

De menționat că majoritatea PAS a declarat că va susține demersul Guvernului în acest sens.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării