main logo
1772

Un alt grup de veterani condamnă acțiunile lui Mihai Balan

Un grup de veterani ai războiului de la Nistru a ieșit astăzi cu un apel către veteranii de război și cetățenii R. Moldova.

Un alt grup de veterani condamnă acțiunile lui Mihai BalanFoto: ipn.md

Aceștia și-au manifestat susținerea față de noul Guvern ales și au condamnat declarațiile făcute de Mihai Balan, un veteran care a agresat mai mulți jurnaliști și a participat la manifestațiile organizate de Partidul Democrat, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Suntem profund indignați de acțiunile fostei guvernări nedemocratice, care refuză să transmită puterea pașnic actualei guvernări care a fost aleasă în mod democratic și recunoscută de comunitatea internațională. 

Facem apel către angajații instituțiilor de stat, care au menirea de a respecta și restabili funcționalitatea instituțiilor să nu blocheze activitatea acestora.

Stimați veterani de la Nistru și Afganistan, veterani și colegi din cadrul instituțiilor de forță, în special Ministerul Afacerilor Interne, SIS, SPPS, armata, Ministerul Justiției, Procuratura Generală, CNA și altele, ați jurat să slujiți poporului, ci nu unei puteri criminale care a capturat și uzurpat puterea de stat, care instigă la lovitură de stat cu urmări imprevizibile. 

Noi susținem în totalmente acțiunile noii majorități parlamentare formate, guvernul ales sub conducerea prim-ministrului Maia Sandu, președintele Igor Dodon, care prin înțelepciune politică și responsabilitate față de popor, au salvat țara din captivitatea fostei guvernări oligarhice și criminale. 

Suntem alături de popor și domniile voastre. Îndemnăm pe toți cei manipulați, mințiți, șantajați, dezinformați, la înțelepciune civică, pentru a nu admite vărsări de sânge și să susțină guvernarea nou aleasă”, se arată în declarația veteranilor.

Prezent la conferință a fost și fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță.

„Suntem împreună aici pentru a transmite un mesaj. Eu mă adresez veteranilor, celor care au purtat epoleți, dar mai ales poartă epoleți, ofițerilor și militarilor. 

Noi ofițerii trebuie să analizăm care ordine sunt legale și care nu. Ofițerii servesc neamul, legea și țara, nu guvernanții. Guvernul nou ales are legimitatea de a schimba lucrurile. 

Acest Guvern a fost recunoscut de către comunitatea internațională. Stimați camarazi vă îndemn să luați decizii care vor fi în folosul cetățeanului și menținerii statului de drept”, a declarat ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.

Pe de altă parte, un alt grup de veterani a susținut o altă conferință de presă în care au declarat că condamnă ferm „actele de trădare națională comise de Igor Dodon și nu îl mai recunoaște drept președinte la Republicii Moldova”.

Știri.md amintește că la 8 iunie, în cadrul unui briefing de presă, Partidul Democrat a cerut demisia președintelui Igor Dodon. 

Despre aceasta a anunțat deputatul democrat Andrian Candu, care îl acuză pe șeful statului de trădare de țară, după ce Igor Dodon a purtat ieri discuții la sediul PD cu Vlad Plahotniuc, unde ar fi prezentat mai multe condiții la baza cărora socialiștii ar fi de acord de a crea o majoritate parlamentară cu PDM.

Andrian Candu a și prezentat un document care ar confirma cererile lui Igor Dodon. Astfel, printre cerințele socialiștilor, care nu au putut fi acceptate de către PD, sunt federalizarea Republicii Moldova, interzicerea unionismului, organizarea alegerilor primarului de Chișinău fără participarea suburbiilor. 

Printre ministerele cerute de socialiști ar fi fost ministerul de Interne, Externe, Apărării, Finanțelor, Educației , Culturii și Cercetării, precum și revenirea președintelui la competențele de până la 1 octombrie 2016, inclusiv controlul asupra Serviciului de Informație și Securitate.

Ulterior, Igor Dodon a declarat că acel act a fost elaborat acum doi ani de către Plahotniuc și trimise în Federația Rusă pentru a fi închise dosarele penale pe numele acestuia.

În context, PD a lansat mai multe filmulețe care ar veni să confirme cele declarate anterior.

Scurt, despre ce se întâmplă la Chișinău:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. 

Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

La data de 9 iunie, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Tot ieri, la Chișinău, au avut loc proteste organizate de Partidul Democrat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării