main logo
436

UE aşteaptă măsuri urgente pentru remedierea situaţiei din Moldova

Uniunea Europeană aşteaptă din partea Moldovei să întreprindă măsuri urgente pentru remedierea situaţiei din republică, a declarat purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă, Maja Kocijancic.

UE aşteaptă măsuri urgente pentru remedierea situaţiei din Moldova

Potrivit agenţiei Infotag, într-un interviu pentru Moldova.org, a a menţionat că „aşteptările se referă la viitoarele alegeri, care trebuie să fie credibile, deschise şi transparente, precum şi alte domenii importante ce ţin de supremaţia legii", transmite Știri.md.

„Acestea includ, în special, investigaţia judiciară cuprinzătoare şi imparţială a cauzei privind furtul bancar, inclusiv progresele înregistrate în dosarul lui Ilan Sor. Tergiversările periodice în procesul de judecată legate de acest dosar provoacă îndoieli serioase cu privire la credibilitatea eforturilor în investigarea cuprinzătoare şi transparentă a acestei scheme frauduloase de amploare. Investigaţia aprofundată, imparţială şi cuprinzătoare a furtului bancar în vederea recuperării mijloacelor retrase ilegal şi tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi, indiferent de relaţii politice, fără întârziere şi cu respectarea deplină a supremaţiei legii este deosebit de importantă", a afirmat Kocijancic, care a amintit că "anume la aceasta a îndemnat UE în mod repetat 38;n ultimii patru ani".

Ea a reamintit, de asemenea, de implementarea „reformei juridice, care este mult aşteptată".

„UE aşteaptă ca autorităţile moldovene să garanteze responsabilitatea judiciară, transparenţa, imparţialitatea şi independenţa, în conformitate cu angajamentele internaţionale ale ţării, ca unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element esenţial al democraţiei şi al apărării drepturilor omului", a spus purtătoarea de cuvânt.

Ea a spus că o altă sarcină importantă este „lupta fermă cu corupţia la nivel înalt şi cu interesele meschine".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării