main logo
797

Țurcanu: Dodon va fi vasalul lui Plahotniuc și va ceda deputați

La ora actuală alegerile anticipate sunt puțin probabile, însă depinde mult cum se vor poziționa socialiștii în această ecuație, consideră analistul politic, Vlad Țurcanu.

Țurcanu: Dodon va fi vasalul lui Plahotniuc și va ceda deputați

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, el a declarat că este puțin probabil ca socialiștii să facă alianță pe față cu democrații, iar președintele Igor Dodon va trebui să accepte această postură de vasal în fața lui Vladimir Plahotniuc și să-i cedeze niște deputați, traansmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Până la proba contrarie, nu există motive pentru care să se producă alegeri anticipate. Efortul și financiar, și de mobilizare al electoratului ar fi prea mare pentru ca să se aleagă o asemenea opțiunea, dar totul depinde mult de modul în care vor ști să se poziționeze socialiștii în această ecuație. 

Dacă vor alege să joace în continuare rolul de vioară a doua într-o construcție guvernamentală cu PD, atunci nu vor fi alegeri anticipate. Dacă socialiștii vor vrea mai mult de la viață și de la politică, atunci s-ar putea să vorbească în ei orgoliul de a avea un cuvânt de spus în politica moldovenească. Pentru că așa cum ni se arată viitoarea coaliție între democrați și socialiști, cu siguranță ar însemna că socialiștii nu vor deține niciun fel de veto și se vor mulțumi cu ceea ce le oferi cei de la PD. 

Aici e importantă contribuția Federației Ruse, pentru că, la Kremlin, Igor Dodon a avut imprudența să creeze niște așteptări în ultimii ani și acum i se cere socoteală. Un articol din presa rusească spunea că Igor Dodon are misiunea de a apăra democrația de democrație. Asta înseamnă că la Moscova se așteaptă ca Igor Dodon să joace ca un jucător politic sadea, ceea ce noi știm că Igor Dodon nu-și poate permite în Republica Moldova, fiind dependent de Partidul Democrat. 

Cel mai curând, Igor Dodon va trebui să accepte această postură de vasal în fața lui Vladimir Plahotniuc și să-i cedeze niște deputați, pentru că e mai puțin probabil ca PSRM să facă alianță pe față cu PD. De aceea, alegerile anticipate sunt puțin probabile”, a declarat Vlad Țurcanu.

Analistul a mai spus că după ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a, nu se pot proiecta prea multe direcții de colaborare și încă nu se conturează o majoritatea parlamentară, care să ducă la formarea unui Guvern.

Fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu consideră că cel mai probabil, R. Moldova va fi guvernată ca în anii precedenți: cu Partidul Democrat în calitate de primă vioară și cu o susținere din partea socialiștilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării