main logo
1842

Legea pensiilor: Tribuna centrală a Parlamentului a fost blocată de opoziție

Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au votat, în lectură finală, modificările la Legea privind sistemul public de pensii.

Legea pensiilor: Tribuna centrală a Parlamentului, blocată de opozițieFoto: parlament.md

Opoziția, care critică majorarea vârstei de pensionare, a protestat, blocând tribuna centrală, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Înainte de prezentarea raportului de către președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, care este și autorul inițiativei, opoziția parlamentară a blocat tribuna. 

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și cei din Partidul Șor au ieșit în față cu pancarte și au scandat: „Rușine!”. 

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că subiectul este prea important ca să fie dezbătut astăzi. Acesta a cerut ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi și să fie supus consultărilor publice autentice.

„Noi nu trebuie să transformăm Parlamentul într-o mașinărie de vot. Vă aducem aminte că în prima lectură ați votat acest proiect noaptea, de aceea rugăm respectuos ca acest subiect să fie eliminat”, a declarat Vlad Batrîncea.

În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că demersul cu privire la excluderea proiectului de pe ordinea de zi deja a fost supus votului, însă propunerea nu a fost susținută.

Dan Perciun a prezentat raportul Comisiei de pe loc, pe fundalul scandărilor: „Rușine!”. 

Pentru inițiativa legislativă au votat 53 de deputați PAS.

Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani. Pentru femei vârsta de pensionare va crește treptat până la 63 de ani. La 1 ianuarie 2022 va fi de 59 de ani și 6 luni, majorându-se cu 6 luni în fiecare an, până în 2028. 

Dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung îl au persoanele care au stagiul contributiv de cotizare decât cel prevăzut în lege – cu cinci ani pentru bărbați și trei ani pentru femei. 

O altă reglementare se referă la revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie. 

De asemenea, este prevăzut și un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creșterea economică reală pentru anul precedent, care la fel va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării