main logo
1504

Trei miniștri mai au o zi să aleagă ce funcții vor deține

Andrei Năstase, Maia Sandu și Liliana Nicolaescu-Onofrei ar urma să aleagă luni între funcțiile de ministru pe care le dețin sau funcția de deputați.

Trei miniștri mai au o zi să aleagă ce funcții vor dețineFoto: Știri.md

Asta pentru că potrivit legii, funcția de deputat nu este compatibilă cu cea de membru a Guvernului. Această incompatibilitate trebuie înlăturată timp de 30 de zile, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Astfel, pe 8 iunie 2019 Parlamentul a investit Guvernul Sandu. Prin urmare, din acel moment a început numărarea celor 30 de zile. 

Maia Sandu, care a devenit deputată după ce a câștigat circumscripția 50, ocupă de atunci funcția de primă-ministră. Andrei Năstase, care a câștigat circumscripția 33, a devenit ministru al Afacerilor Interne. 

Liliana Nicolaescu-Onofrei, care a ajuns pe lista blocului ACUM ar urma să fie în continuare la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Cei de mai sus trebuie să decidă până la finalul zilei de 8 iulie pentru ce funcție optează. 

Dacă aleg funcțiile din executiv, potrivit legii, în cazul Lilianei Nicolaescu va veni următorul candidat de pe lista blocului ACUM, respectiv Serghei Cataranciuc, reprezentant al Platformei DA, schimbând astfel și raportul în fracțiuni.

Dacă deputații nu vor opta pentru schimbarea legii sau orice alte artificii legale, în două circumscripții, și anume 50 (Europa) și 33 (Suburbiile Chișinăului – Durlești, Sângera, Băcioi) vor fi organizate alegeri repetate. 

Ca și în cazul Parlamentarelor, candidații se vor putea înregistra, iar câștigătorul, din primul tur ar urma să ajungă în Parlament.

Dacă aleg funcția de deputat, în cazul ministerelor, aceștia trebuie să-și prezinte demisia din funcția de ministru. 

Maia Sandu, implicit, dacă alege funcția de deputată, va trebui să-și dea demisia din funcția de primă-ministră, asta însemnând, căderea Guvernului. Ultimul scenariu este foarte puțin probabil.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării