main logo
2515

Sturza, despre gaz: Mi-au râs în față. Acum se pare că vom plânge

Fostul premier moldovean, Ion Sturza, susține că întreruperea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina din 1 ianuarie 2020 este foarte periculoasă pentru Republica Moldova.

Sturza, despre gaz: Mi-au râs în față. Acum se pare că vom plânge

Potrivit lui Ion Sturza, alternativa salvatoare ar fi fost Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, transmite Știri.md.

"Alternativa salvatoare ar fi fost Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Dar el va fi dat în exploatare în cel mai bun caz într-un an, dacă... Acest gazoduct extrem de important pentru securitatea energetică a fost constant sabotat de către reprezentanții PDM și „Moldovagaz” și personal de „prietenul" tuturor românilor Plahotniuc. Bănuiesc că nu fără interes. Să nu uităm cine a condus Ministerul Economiei și „Modovagaz”. Acest comportament trebuie investigat și poate să intre sub incidența articolelor legii despre sabotaj și subminare a economiei.

O investigație separată ar fi bine să fie făcută și în România. De ce, deși este economic perfect fezabil, nu s-au construit interconexiunile electrice și gazoductele? De ce s-a rămas la un ciot de gazoduct Iași-Ungheni cu un part de caz?

Aceste lucruri le-am spus autorităților de pe ambele maluri ale Prutului în repetare rânduri. Voi vreți unire? Perfect! Și eu o vreau. Să începem cu infrastructura și „cuplarea leilor" (poate nu se fura miliardul). Mi s-a râs în față... Acum se pare că o să plângem...", a scris Sturza pe pagina sa de Facebook.

Știri.md amintește că şeful statului, Igor Dodon, a declarat că tariful la gaz ar putea crește cu 35 de procente.

Ultima ieftinire a gazelor naturale, cu peste 20 la sută, a avut loc în luna martie 2018, în urma unei solicitări în acest sens a fostului Guvern, condus de democratul Pavel Filip. 

Mai târziu s-a micşorat şi tariful pentru energia electrică, cu peste 10 la sută.

Între timp, Ucraina a anunțat că se pregătește să oprească tranzitul gazului rusesc la finele anului 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării