main logo
1173

Snegur și Lucinschi își amintesc cum a fost dizolvat Parlamentul în 2000

Ex-președinții Republicii Moldova Mircea Snegur și Petru Lucinschi au venit cu o declarație comună cu privire la situația politică din țară.

Snegur și Lucinschi își amintesc cum a fost dizolvat Parlamentul în 2000Foto: facebook.com/IgorDodon

În declarație cei doi foști șefi de stat amintesc că pe când unul dintre ei a fost șef de stat (n.r. în anul 2000, când președinte era Petru Lucinschi) Parlamentul de asemenea a fost dizolvat, însă CCM nu l-a obligat subit pe președinte să dizolve legislativul, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„În timpul mandatului unuia dintre noi a avut loc și o dizolvare a Parlamentului. Atât doar că atunci Curtea Constituțională nu l-a obligat pe președinte să opereze subit dizolvarea într-o anumită zi, la o anumită oră. Ba, dimpotrivă, făcând trimitere că în Constituție scrie: „…poate să dizolve…”, i-a oferit Președintelui o marjă de manevră, o perioadă de gândire în plus, dacă doriți”, se arată în declarați semnată de ex-președinți.

Totodată, cei doi menționează ce alegerile au fost recunoscute valabile și îndeamnă deputații să țină cont de mesajele partenerilor externi ai Republicii Moldova.

„O parte din deputații aleși au format o majoritate, care a și fost recunoscută de organismele internaționale. În viziunea noastră fără ajutorul consistent al marilor puteri și Comunității Internaționale, posibilitățile noastre sunt limitate. Ar fi mare păcat să nu prețuim la nivelul cuvenit sfaturile și susținerea lor.  Cel mai potrivit loc pentru dialog e Parlamentul, dat fiind faptul că toți participanții la conflict sunt deputați. Discutați până veți găsi acel adevăr al adevărului”, se mai scrie în declarație.

În zilele de 7, 8, și 9 iunie, CC a adoptat mai multe decizii prin care a declarat neconstituționale deciziile pe care le-a luat Parlamentul prin care a fost investit Guvernul Maiei Sandu, iar Zinaida Greacenîi a fost numită în funcția de președinte al Parlamentului. Totodată, Curtea a susținut că toate deciziile care vor fi luate în viitor de noul Parlament de asemenea vor fi neconstituționale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării