main logo
4368

Slusari: Șantaj și cinism cras. Gazprom a aruncat toate cărțile pe masă

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că ceea ce se întâmplă este un șantaj energetic. Politicianul vorbește și despre faptul că Rusia amenință cu sistarea livrărilor de gaze dacă R. Moldova nu achită datoria de 709 milioane de dolari.

Slusari: Șantaj și cinism cras. Gazprom a aruncat toate cărțile pe masăFoto: știri.md

"Gazprom a aruncat toate cărțile pe masă! Frazele unui funcționar de la Gazprom că "produsul primit trebuie achitat la timp" sau "aici nu este o politică a Gazpromului - acționarii nu vor să lucreze în defavoarea bugetului acestora" sunt pline de un cinism cras", susține Slusari, transmite Știri.md.

Potrivit ex-deputatului, datoriile Transnistriei față de Gazprom sunt de circa 8 miliarde dolari, chiar dacă Tiraspol Gaz deține 13,5% în întreprinderea Moldova Gaz.

"Se întâmplă ceea ce Platforma DA din start a numit corect - șantaj energetic, care, din păcate, a devenit deja o tradiție în relațiile moldo-ruse. Unii reprezentanți ai guvernării nu știu de ce au avut speranța până la ultimul moment că așa ceva cu ei nu se va întâmpla, că este vorba de relațiile economice între două întreprinderi și că se poate de crezut lui Kozak. Nu mai vreau să repet teza cu pierderea timpului din august", spune Slusari.

Acesta reiterează sugestiile Platformei DA din septembrie. Politicianul consideră că Republica Moldova trebuie să se adreseze României cu solicitarea de împrumut a cantităților de gaze suficiente pentru cel puțin o lună cu care să fie aprovizionat preponderent malul drept al Nistrului.

"În Transnistria gazul să fie livrat cu condiția plății în avans. Varianta cu procurarea gazelor cu țârâită pe alte piețe prin Energocom deja nu este un contraargument pentru Gazprom. Prețurile acum sunt exorbitante, iar resursele țării sunt limitate. 

Aceste procurări ar trebui să fie ca variantă complementară pentru aprovizionarea nordului țării. Ucraina, în situația actuală economică și politică, la fel, nu ne poate împrumuta gaz suficient, unica soluție de bază este România!

Totodată, cu Ucraina urmează să fie discutat prompt scenariu furnizării cantităților mari de energie electrică în situația când Termocentrala Cuciurgan în scurt timp se oprește sau va refuza să livreze energia electrică pe malul drept al Nistrului.

În paralel, Chișinău este obligat treptat să înceapă impozitarea importurilor în Transnistria în conformitate cu legislația Moldovei. Cu achitarea TVA și accizelor în bugetul de stat. De început trebuie cu importul carburanților. Banii încasați vor merge pentru compensațiile locuitorilor Moldovei la achitarea facturilor pentru gaze", adaugă Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării