main logo
2210

Șeful unui ONG de reabilitate socială a foștilor deținuți, printre activiștii PDM

Vitalie Czine-Mocanu, preşedinte al unei organizaţii neguvernamentale, care îşi propune reabilitarea socială a foştilor deţinuţi, condamnat și învinuit în mai multe dosare penale, inclusiv și pentru trafic de droguri, a ajuns activist al PDM.

Șeful unui ONG de reabilitate a foștilor deținuți, activist PDM

Acesta a organizat plecarea unui grup de tineri la mitingul PDM din 21 octombrie și îl elogiază pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Vitalie Czine-Mocanu a postat pe pagina sa de pe Facebook o poză în care apare înconjurat de o echipă de tineri din Călărași, îmbrăcați în haine cu sigla PDM, mobilizați pentru a participa la mitingul PDM din Chișinău.

Totodată, Czine-Mocanu postează zilnic pe rețelele de socializare mesaje care îl elogiază pe Plahotniuc. „Nouă ne trebuie Vlad Plahotniuc! Nu noi lui! Și nu-i nimic de râs aici. Fără el o să fie o mâncărime de n-o să vedem unde suntem... Și el e Moldovan, care ține cu Moldova...  Da, politica e șmecheră, fiindcă suntem o țară mică și nu putem noi bate cu pumnul în masă. Dar nimeni, în afară de el, nu a putut-o face, nimeni!”, a declarat sentențios Czine-Mocanu în ultima sa postare de pe Facebock.

Numele lui Czine-Mocanu a apărut în mai multe scandaluri mediatice. Acesta a organizat conferințe de presă, în care s-a declarat agent sub acoperie al SIS și al MAI, că este infiltrat în diferite grupări criminale pentru a-i deconspira.

Într-o conferință de presă din 19 februarie 2017, Czine-Mocanu s-a plâns că a fost trădat de poliție și a ajuns să fie cercetat penal după ce a ajutat poliția să identifice un grup criminal care se ocupă cu cultivarea şi comercializarea marijuanei.  

Pentru moment, Czine-Mocanu este învinuit într-un dosar penal pentru escrocherie, aflat pe rol la Judecătoria Chişinău, oficiul Botanica. Procurorul pe caz a solicitat 13 ani de închisoare pentru Czine-Mocanu, iar instanța urmează să anunțe verdictul pe 9 noiembrie. Inculpatul pledează nevinovat și se declară victimă politică.

În calitate de învinuit în dosarul respectiv mai figurează Oleg Bețian, fost membru al partidului „Patrioții Moldovei” și susținător al lui Renato Usatîi. Bețian care s-a angajat mercenar din primăvara anului 2017 în Donbass ar fi decedat vara trecută de pneumonie.

Numele lui Czine-Mocanu apare și într-o investigație a Ziarului de Gardă, în care acesta este prezentat drept intermediar între un funcționar și ex-deputatul PDM, Iurie Bolboceanu, care ar fi luat 50 de euro mită pentru a-l face pe cel care a dat șpagă ministru-adjunct al Transporturilor. 

Potrivit fostului procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, Vitalie Czine-Mocanu a fost condamnat pentru prima dată în 1992 la șase ani de închisoare pentru comiterea unui viol.

Ulterior, acesta a mai fost condamnat pentru cauzarea intenționată a leziunilor corporale grave, pentru accidentarea mortală a unui pieton și pentru escrocherie. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării