main logo
786

Șeful Poliției de Frontieră: Sistemul s-a reformat la indicații, în locul schimbărilor instituționale

Compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a încheiat, la finele lunii mai, un contract cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră pentru achitarea diurnelor, în mărime de peste 255.000 de lei, personalului Poliției de Frontieră care urma să își exercite serviciul la Aeroportul Chișinău în perioada 1 iunie – 31 august curent.

Șeful Poliției de Frontieră: Sistemul s-a reformat la indicațiiFoto: IPN

Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, în cadrul unui briefing de presă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Șeful MAI bănuiește că această inițiativă e o încercare de „a încadra în albia legalității niște acțiuni ilicite”. „În ce țară civilizată s-a mai văzut ca o firmă privată să achite drepturile bănești ale unor funcționari publici?”, se întreabă Andrei Năstase. Ministrul mai spune că pe acest caz a fost pornită o anchetă.

Un alt caz care, potrivit ministrului, este în stare să afecteze grav siguranța națională ține de încercarea aceleiași companii, „Avia Invest”, de a promova prin intermediul unor funcționari publici un proiect de lege prin care Poliția de Frontieră să fie exclusă din procesul de asigurare a securității aeronautice în Aeroportul Chișinău.

Potrivit ministrului, s-a încercat excluderea Poliției de Frontieră de la controlul unei serii de procese, precum controlul de securitate al pasagerilor, controlul bagajelor de mână, controlul accesului în zona de operațiuni aeriene și de securitate în aeroport, controlul bagajelor de cală etc. Ministrul a făcut apel către legiuitori să modifice toate prevederile legale în acest sens, adoptate anul trecut, care riscă să pericliteze grav siguranța națională pe dimensiunea transportului aerian.

Andrei Năstase mai spune că, până la venirea lui Rosian Vasiloi la șefia Poliției de Frontieră, se făceau promovări și destituiri ilegale. S-a constatat că mai mulți factori de decizie din cadrul Poliţiei de Frontieră ar fi dispus, au aprobat sau au tolerat desfășurarea anchetelor de serviciu şi aplicarea sancțiunilor disciplinare polițiștilor de frontieră profesioniști și integri, pentru ca ulterior să numească în aceste funcții persoane loiale.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a declarat că timp de o lună, de când ocupă funcția, a încercat împreună cu echipa să analizeze activitatea operațională a instituției. Au fost pornite mai multe investigații pe intern, fie cu participarea procurorilor, fie cu participarea ofițerilor SIS.

Potrivit lui Rosian Vasiloi, „sistemul s-a reformat la indicații” în loc să se facă anumite schimbări de ordin instituțional în spiritul european al activității unei instituții de ocrotire a normelor de drept la frontieră. Cât privește acțiunile „Avia Invest”, Rosian Vasiloi, susține că acum toate măsurile de securitate au fost reintroduse la Aeroportul Chișinău pentru asigurarea securității persoanelor și a acestui punct de trecere.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării