Sandu face apel la sprijin internațional pentru Ucraina, după ultimul atac al Rusiei
În contextul ultimului atac al Rusiei împotriva Ucrainei, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel către liderii occidentali pentru a cere asistență militară Ucrainei.
„În această dimineață, Rusia a lansat peste 90 de rachete și 60 de drone Shahed pe teritoriul Ucrainei, lovind infrastructuri critice. Agresiunea lor nu cunoaște limite. Ucraina trebuie să primească tot ceea ce are nevoie pentru a putea rezista invaziei și pentru a apăra pacea în Europa”, scrie președintele Republicii Moldova pe rețelele sociale, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
Conform anunțului făcut de autoritățile ucrainene, noaptea trecută, Rusia a lansat cel mai mare atac din ultima vreme asupra sectorului energetic ucrainean.
Mai exact, au fost lansate 63 de drone și 88 de rachete. În urma atacului au fost depistați cel puţin doi oameni morți şi 14 răniţi.
Cei din Federația Rusă declară că și ei au fost atacați în această dimineață și că două persoane din regiunea Belgorod au murit.
Rușii au atacat mai multe regiuni ale Ucrainei, provocând avarii la instalațiile energetice din diferite zone. Potrivit ministrului ucrainean al Energiei, una dintre liniile electrice care alimentează centrala nucleară ucraineană din Zaporojie a fost întreruptă în urma unui bombardament. Aceasta a fost totuși restabilită în câteva ore.
Compania hidroelectrică de stat din Ucraina a anunțat că a fost lovit și cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES din regiunea Zaporojie, dar că nu există riscul unei breșe.
A fost vizat și Krivîi Rih, orașul de baștină al președintelui Vladimir Zelenski. În Vinița, un alt oraș din centrul Ucrainei, o „instalație esențială de infrastructură” a fost avariată. Rușii au lovit și regiunile Dnipropetrivsk, Poltava, Odesa, Lviv, Ivano-Frankivsk, Sumî. În total, forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au reușit să distrugă 92 de ținte aeriene din cele 151 lansate.
Ministerul Apărării de la Moscova declară că atacul ucrainenilor din această dimineață s-a încheiat cu opt rachete distruse în zbor și doi oameni decedați.
În scurt timp, Vladimir Zelenski a comentat atacul și i-a îndemnat pe aliaţii săi occidentali să ofere asistenţă militară mai rapid.
„Lumea vede cât se poate de clar țintele teroriștilor ruși: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidențiale obișnuite, chiar și un troleibuz. Rusia este în război împotriva vieții oamenilor obișnuiți. Condoleanțe familiilor și celor dragi celor uciși de această teroare. (...) Rachetele rusești nu au întârzieri, la fel ca și pachetele de ajutor pentru țara noastră. Este important să înțelegem costul întârzierilor și al deciziilor amânate. Partenerii noștri știu exact de ce este nevoie. Ei ne pot sprijini cu siguranță. Avem nevoie de aceste soluții. Viața trebuie să fie protejată de acești non-umani de la Moscova”, a scris Zelenski pe Telegram.
Rusia și Ucraina au intensificat atacurile aeriene în condițiile în care trupele Moscovei avansează pe linia frontului, iar Kievul se confruntă cu o lipsă de forță de muncă și de arme.
Reamintim că Consiliul Uniunii Europene a alocat luni, 18 martie, cinci miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina. Fondul va permite UE să sprijine în continuare nevoile în evoluție ale forțelor armate ucrainene prin furnizarea de echipamente militare letale și neletale și de instruire.
Cu câteva zile mai devreme, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat la întâlnirea de la Washington că asigurarea unui nou sprijin pentru Ucraina nu poate aștepta, deoarece rezultatul războiului din Ucraina va fi decis în această primăvară și vară. Mesajul a fost făcut în contextul în care președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a refuzat până în prezent să convoace ședința privind acordarea unui vot asupra unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Borrell a declarat că mesajul său pentru factorii de decizie politică din SUA este următorul: „Orice trebuie făcut trebuie făcut rapid”.
Joe Biden a susținut ajutorul militar acordat Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, în timp ce probabilul său adversar republican în alegerile americane din 5 noiembrie, fostul președinte Donald Trump, are o poziție mai izolaționistă.