main logo
413

Republica Moldova condamnă și nu recunoaște rezultatele referendumurilor din regiunile ocupate de ruși

Republica Moldova condamnă ferm așa-numitele referendumuri organizate ilegal de Federația Rusă în regiunile ocupate ucrainene din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Acestea constituie o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Moldova nu recunoaște rezultatele referendumurilor din regiunile ocupate

Astfel, țara noastră nu recunoaște rezultatele referendumurilor organizate de Rusia și „își reiterează sprijinul consecvent pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Aceste pseudo-plebiscite constituie un pretext fals pentru anexarea cu forța a unor teritorii suverane ale Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

Primele rezultate parțiale ale votului din patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia au arătat majorități covârșitoare de locuitori în favoarea aderării la Rusia, a anunțat marți agenția de presă de stat rusă RIA, după așa-numitele referendumuri pe care Kievul și Occidentul le-au denunțat ca fiind o farsă. 

Votul a avut loc timp de cinci zile în patru regiuni – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. RIA a precizat că numărătorile inițiale au arătat majorități cuprinse între 96,97% în regiunea Herson, pe baza a 14% din voturile numărate, și 98,19% în Zaporojie, pe baza a 18% din numărare. 

Exercițiul deschide calea pentru ca președintele Vladimir Putin să anexeze cele patru zone, după care ar putea prezenta orice încercare ucraineană de recucerire a acestora drept un atac la adresa Rusiei însăși. El a declarat în 21 septembrie că este dispus să folosească arme nucleare pentru a apăra „integritatea teritorială” a Rusiei.

Ucraina a avertizat în repetate rânduri că anexarea de către Rusia a unor teritorii suplimentare ar distruge orice șansă de negocieri de pace.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării