454
0
Reproșul lui Ion Sturza la adresa Maiei Sandu pe tema gazului rusesc
454
0

Fostul premier Ion Sturza a lansat un reproș subtil la adresa premierului Maia Sandu în contextul anunțului președintelui Igor Dodon, potrivit căruia ar fi convenit cu omologul său rus Vladimir Putin asupra reducerii prețului la gaz pentru R. Moldova.

Foto: independent.md

Experții spun la rândul lor că prețurile la gaz pentru țara noastră oricum urmau să fie revizuite în scădere, transmite Știri.md cu referire la Independent.md.

„Nu e treaba președintelui aprovizionarea cu gaze. E responsabilitatea guvernului”, a scris Sturza pe pagina sa de Facebook, chemând ca „gazul otrăvit” și „oferta Dodon/Putin” să nu fie acceptate.

Ion Sturza a mai menționat că anunțul lui Dodon a fost făcut pe fundalul tendinței de micșorare a tarifelor la gaz.

„Astăzi, prețul mediu al gazului importat din Rusia este de aproximativ 240 USD. Cică Putin a promis că nu-l va majora. Cum să-l majoreze, dacă prețul prognozat este de maximum 180 USD?!”, notează Sturza.

Igor Dodon a reacționat, probabil la postarea lui Sturza, tot pe Facebook.

„Mai puțin contează pentru omul simplu cine e „nacealinik” într-o instituție sau alta. Oamenii sunt interesați de prețurile la energia electrică și la gaze, ce se întîmplă cu salariile și pensiile, ce e cu drumul din satul lor. Haideți să ne concentrăm asupra rezolvării acestor probleme și nu asupra show-ului”, a scris șeful statului.

Opinia fostului premier Ion Sturza este împărtășită și de expertul în energetică Sergiu Tofilat. Acesta a declarat într-un interviu pentru „Europa Liberă” că indiferent de înțelegerile lui Dodon cu Putin, prețul gazelor pentru R. Moldova va scădea anul viitor, în baza formulelor de calcul.

În prezent, R. Moldova achită 240 USD pentru o mie de metri cubi de gaz, în timp ce în țările UE prețul a scăzut sub 120 USD.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter