main logo
1573

Regiunea transnistreană va cere statut de observator în cadrul ONU pentru a deveni recunoscută ca și Palestina

Transnistria se va adresa la ONU cu solicitarea de a i se acorda statut de observator, după exemplul Palestinei. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, miercuri, în cadrul deschiderii sesiunii de toamnă a Sovietului Suprem. El a îndemnat deputaţii să susţină propunerea sa privind adresarea la ONU.

Truc periculos. Cum vrea Transnistria să-și capete IndependențaTruc periculos. Cum vrea Transnistria să capete independența

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul organului legislativ, liderul de la Tiraspol intenţionează să propună ONU "să condamne blocarea procesului de negocieri" de către Moldova şi Preşedinţia Austriei la OSCE.

"Transnistria există deja de 27 de ani, aici locuiesc peste 500 mii de oameni de diferite naţionalităţi, a căror opinie nu este prezentată la ONU, deşi noi avem tot dreptul", consideră el.

Krasnoselski şi-a exprimat regretul că partea moldovenească nu vine în întâmpinarea iniţiativelor Tiraspolului, în special, referitor la reluarea procesului de negocieri în formatul "5+2".

"Dimpotrivă, Igor Dodon sprijină instalarea posturilor comune moldo-ucrainene la frontiera noastră, Curtea Constituţională a Moldovei declară că teritoriul republicii noastre este ocupat, iar trupele ruseşti sunt ocupante. Parlamentul moldovean adoptă o declaraţie privind retragerea pacificatorilor ruşi. Chişinăul oficial încearcă să pună aceeaşi chestiune pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU. Acesta este un fundal alarmant. Perioada actuală, cu excepţia anilor 1990-1992, este cea mai dificilă din istoria republicii", a subliniat el.

Liderul transnistrean a îndemnat deputaţii "să extindă şi să consolideze relaţiile interparlamentare cu Duma de Stat a Federaţiei Ruse, în primul rând, pentru a soluţiona problemele de zi cu zi ale alegătorilor: procedura simplificată de adoptare a cetăţeniei ruse, posibilitatea de a utiliza în Transnistria "capitalul de maternitate", precum şi poliţa de asigurare medicală. 

Preşedintelele sovietului suprem din regiune, Alexsandr Şcerba, a dispus ca în viitorul apropiat să fie desfăşurată şedinţa comisiei parlamentare pentru politică externă şi relaţii internaţionale, pentru a elabora textul documentelor oficiale care vor fi lansate de Parlament. Acestea se vor referi atât la blocarea procesului de negociere, cât şi la situaţia legată de operaţiunea de menţinere a păcii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării