Recean dezvăluie motivele ce au dus la declararea stării de urgență
Prim-ministrul Dorin Recean urmează să propună mâine, 12 decembrie, în Parlament, declararea stării de urgență în Republica Moldova.
Potrivit premierului, unul dintre motivele care au adus la această decizie este sistarea livrării gazelor naturale către regiunea transnistreană de către SAP „Gazprom”, care poate genera o criză umanitară în zonă și riscuri pentru stabilitatea sectorului energetic în întreaga țară, transmite Știri.md.
De asemenea, el susține că aproximativ 300.000 de cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană riscă să rămână fără gaz și energie electrică la mijloc de iarnă.
„Guvernul face eforturi pentru a evita aceste efecte grave, impuse de decizia unilaterală a Rusiei și Gazprom. În timp ce malul drept are securitate energetică, malul stâng depinde exclusiv de SAP „Gazprom”, conform unui contract valabil până la 30 septembrie 2026. Nu există probleme de tranzit pentru gazele din Republica Moldova, acestea pot fi livrate prin Ucraina sau coridorul balcanic. Războiul din Ucraina a afectat piața energetică a Moldovei și a redus opțiunile de echilibrare a necesarului de energie electrică la două surse: MGRES și linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești”, mai spune Dorin Recean.
Totodată, potrivit ministrului, pericolul major îl reprezintă faptul că, în afară de malul drept, deficit de energie electrică poate fi înregistrat și pe teritoriul regiunii transnistrene, manifestat în cel mai bun caz printr-un consum „necontrolat” al energiei electrice preluate din România.
Premierul menționează că MGRES are stocuri de cărbune suficiente pentru 30-50 de zile, cu incertitudini privind calitatea acestuia și capacitatea de producție a centralei.
„În lipsa MGRES, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova depinde direct de importurile din zona de ofertare ENTSO-E și în special din România. De menționat că, în ultimele luni, și România se confruntă cu deficit de energie electrică, acoperit din importuri ce pot atinge 35% din consum. Capacitatea actuală de import al energiei electrice este limitată la 315 MW, insuficientă pentru cererea de vârf, iar linia Isaccea-Vulcănești este vulnerabilă din cauza traversării teritoriului Ucrainei”, spune Dorin Recean.
Premierul subliniază că situația actuală ar putea fi mai gravă decât în noiembrie 2022, cu riscul unei crize umanitare severe pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului.
„Comisia pentru Situații Excepționale nu dispune de instrumente suficiente pentru a gestiona o criză generată de sistarea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană”, a adăugat prim-ministrul Republicii Moldova.
Așadar, Guvernul a propus declararea stării de urgență pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie 2024.