main logo
760

Reacția PDM-ului la demisia lui Usatîi și învinuirile ce le-au fost aduse

Renato Usatîi, primarul municipiului Bălți aflat la Moscova, și-a anunțat demisia din funcție de edil. Declarația a fost făcută în timpul unei intervenții video în cadrul emisiunii Politica de la TV8, din 12 februarie curent.

Reacția PDM-ului la demisia lui Usatîi și învinuirile aduseReacția PDM-ului la demisia lui Usatîi și învinuirile aduse. Foto: pdm.md

Usatîi a învinuit Partidul Democrat din Moldova (PDM) pentru instabilitatea din oraș și presiunile care se făceau în ultima perioadă asupra consilierilor lui. 

Cu toate acestea, democrații neagă învinuirile ce li se aduc.

„Chiar dacă voi zice că acestea sunt aberații, ar însemna că nu am spus nimic. Cu părere de rău mun. Bălți se confruntă cu o criză profundă deja de mai mulți ani și, probabil, aceste declarații făcute de Renato Usatîi sunt din cauza unei profunde impotențe din punct de vedere profesional de a administra un municipiu foarte important. Situația catastrofală la care a ajuns acest oraș ne îngrijorează. Regretăm această situație și sperăm că va fi depășită. Dar consider că nu este corect să învinuiești pe cineva pentru propria incopentență. Respingem categoric aceste învinuiri nejustificate la adresa alcuiva. Responsabilitatea trebuie să fie asumată. Dacă ești incopentent și nu poți gestiona o situație este doar vina ta”, a declarat democratul Sergiu Sîrbu în cadrul unui briefing de presă după ședința de lucru a PDM-ului, citează Ziarul de Gardă.

Amintim că liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susține că activitatea Primăriei mun. Bălți a fost intenționat blocată de către democrați. „Au creat o problemă artificală cu deșeurile din oraș din ajunul Anului Nou. Din cauza că nu mă aflu în țară, după Anul Nou, oamenii masiv au încetat să mai iasă la lucru, fiind încurajați cu bani și alte metode să-și ia concedii, să nu se prezinte la locul de muncă… Toate instituțiile statului sunt uneltele personale ale lui Plahotniuc și el vrea să facă același lucru și în mun. Bălți”, afirmă Usatîi. Totodată, acesta a amintit și despre presiunile din ultima perioadă asupra consilierilor „Partidului Nostru”.

La 15 ianuarie 2018, consilierii „Partidului Nostru” din municipiul Bălți au anunțat greva foamei. Potrivit consilierilor municipali din partea fracțiunii conduse de Renato Usatîi, în ultima perioadă a crescut numărul cazurilor de intimidare a consilierilor și a familiilor lor.

„Se fac percheziții, vin cu citații, suntem amenințați cu dosare penale. Asta se face pentru a întoarce municipiului Bălți vechea conducere. Vor ca noi să nu fim prezenți la ședința în care se va vota referendumul inițiat de noi. Dar nu vom tăcea și nici nu vom sta cu mâinele în sân. De astăzi suntem pe cont propriu în lupta pentru drepturile și libertățile noastre”, a declarat  Elena Grițco, consilierul municipal și vicepreședinta Partidului Nostru.

„În legătură cu teroarea declanșată asupra votului de încredere dat de locuitorii mun. Bălți aleșilor locali din partea Partidului Nostru, consilierii  Partidului Nostru din cadrul Consiliului municipal Bălți anunță greva foamei, pentru că vrem să fim auziți. În perioada grevei nu vom părăsi incinta Primăriei. Solicităm tuturor reprezentanților corpului diplomatic din R. Moldova, structurilor europene și internaționale, precum și societății civile să ia act și atitudine față de situația fără precedent creată în mun. Bălți, care contravine tuturor normelor de drept și principiilor democratice”, a subliniat consiliera.

Renato Usatîi, aflat la Moscova de mai bine de un an, este cercetat penal în R. Moldova pentru organizarea tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Usatîi respinge acuzațiile, iar autoritățile ruse refuză extrădarea sa în R. Moldova. Liderul „Partidului Nostru” din R. Moldova a câștigat alegerile locale din Bălți cu peste 70% din voturi și a devenit primar al orașului în vara anului 2015.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării