581
0
Proiectul de lege privind magazinele duty free, votat în prima lectură
581
0

Deputații din PD, PSRM și Blocul ACUM au votat un proiect de lege prin care se anulează unele prevederi votate în fosta legislatură.

Foto: Zdg.md

Este vorba de proiectul de lege prin care s-a anulat TVA-ul pentru mărfurile comercializate de către magazinele, barurile, restaurantele duty-free sunt scutite de achitarea TVA-ului și accizei doar în cele amplasate la ieșirea din țară, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Totodată proiectul prevede anularea scutirii de TVA și acciză pentru produsele petroliere comercializate în zona vamală de control.

Astfel, inițial s-au creat două proiecte de lege, care ulterior au fost comasate.

Scopul proiectului de lege este asigurarea unei echități fiscale pentru contribuabili și diminuarea pierderilor bugetare din neîncasarea impozitelor și taxelor la buget prin existența prevederilor ce oferă scutire pentru mărfurile ce sunt comercializate în zonele de control vamal la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Finalitățile urmărite prin adoptarea proiectului de lege sunt:

- creșterea încasărilor fiscale;

- reguli clare de impozitare bazate pe echitate și simplitate fiscală.

Referindu-se la comercializarea produselor petroliere fără TVA, în primul rând, o abordare de genul celei prevăzute în nu există nicăieri în lume. 

Statele membre ale Uniunii Europene, de exemplu, au adoptat reglementări care stabilesc că activitatea de comercializare în regim duty-free este permisă numai prin magazine amplasate în aeroporturi şi porturi cu tranzit internaţional, pentru călătorii care se îndreaptă spre o destinaţie din afara Uniunii Europene. 

”În acest sens sunt relevante prevederile Recomandării din 16 iunie 1960 a Consiliului de Cooperare Vamală, potrivit căreia magazinele duty-free pot funcţiona numai în aeroporturi, porturi maritime şi la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic internaţional.

În al doilea rând, deși impactul benzinăriilor duty-free asupra bugetului de stat și asupra pieței petroliere nu a fost încă evaluat, implementarea legii ar duce la prejudicii bugetare de miliarde de lei. De exemplu, reprezentanți ai companiilor petroliere au calculat că fără T.V.A. și fără accize un litru de benzină ar costa cu 7 lei mai ieftin, iar litrul de motorina cu aproape 5 lei mai puțin. 

Astfel, la comercializarea a o mie de litri de benzină fără T.V.A. și fără accize, pierderile bugetului de stat vor fi de 7.000 de lei, iar la un milion de litri - de circa șapte milioane lei. 

Totodată, având în vedere că datele ANRE arată că, în medie, la o stație de alimentare cu carburanți din Moldova se comercializează pe an peste o mie de tone de produse petroliere sau aproape 1,3 milioane de litri, în situația în care se vor deschide doar 10 benzinării, pierderile bugetului statului ar putea fi de aproape 100 de milioane lei”.

Prevederile facilitare de comercializare a produselor petroliere vor prejudicia și climatul competiţional din Republica Moldova, în special producătorii din sectorul agricol, care folosesc produsele petroliere în procesele tehnologice, achitând plăţile fiscale.

Comasarea proiectelor respective și aprobarea în prima lectură a fost votată de majoritatea deputaților, inclusiv cei din PD.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter