main logo
9272

Profesor de la Universitatea Oxford: Rusia își va intensifica războiul contra Moldovei

Solidaritatea și unitatea sunt necesare atât pentru Republica Moldova, cât și pentru statele occidentale în contextul situației regionale, spune Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Acesta a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că Rusia își va intensifica războiul hibrid contra Moldovei, încercând să divizeze cetățenii prin narațiuni false.

Profesor de la Oxford: Rusia își va intensifica războiul contra MoldoveiCorneliu Bjola/Imagine simbol

Potrivit lui Corneliu Bjola, linia între războiul hibrid și războiul fierbinte devine din ce în ce mai dificil de menținut. El se referă nu numai la ce s-a întâmplat în Republica Moldova, ci peste tot în Europa, chiar și în Marea Britanie - atacuri teroriste, atacuri de sabotaj, asasinate, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Această linie nu se referă doar la dezinformare, narațiuni online, nu mai este vorba doar de aceste lucruri și de aici vine o trezire în mulți decidenți occidentali, că ne aflăm în fața unui moment de schimbare de mișcări geopolitice importante. Asta ce înseamnă? Solidaritate, unitate și m-au bucurat foarte mult toate mesajele de susținere că au venit din partea liderilor europeni, dar, în special, cel care a venit de la președinta Georgiei, pentru că președinta Georgiei după victoria Maiei Sandu a spus ceva foarte important - că victoria voastră e și victoria noastră, a spus președinta Georgiei. La care președinta Maia Sandu a răspuns și ea, am văzut într-un mesaj că sunt solidari cu Georgia și asta este forța care ar trebui - solidaritate, unitate, unde este diviziune, pentru că asta va încerca Rusia să facă și intern, și internațional - să strecoare această diviziune: că Moldova nu este susținută, că Moldova are probleme cu România sau că România are probleme cu alte țări. Astea trebuie depășite”, explică profesorul. 

De asemenea, el menționează că orice diviziune te face mai slab, mai vulnerabil la genul de agresiuni pe care le-am văzut cu toții și care sunt clare.

„Nu mai vorbim doar de dezinformare, sunt agresiuni țintite și această îndârjire a Rusiei de a-și recâștiga, cum spuneau unii din propagandiști, teritoriile pierdute în războiul rece, va deveni mai intensă. Pentru Rusia este văzut ca un moment critic în care fie va recâștiga ceva ce și-a dorit după 1989, fie va intra pe această pantă pe care capacitatea sa politică, geopolitică îi acordă, o pantă de putere mult mai diminuată. Dar asta e cortina care se trasează în momentul de față, nu am putea spune că e o cortină de fier, dar este o cortină între o lume care își dorește prosperitate, pace, cooperare și o lume ce se bazează pe agresiune și distrugere”, a mai spus Corneliu Bjola.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării