main logo
4390

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, așteptat la Chișinău

Premierul Poloniei, Donald Tusk, sosește astăzi, 4 septembrie, la Chișinău, într-o vizită oficială de două zile. Oficialul va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și cu premierul Dorin Recean. La Parlament, Donald Tusk va susține un discurs în cadrul unei ședințe festive.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, așteptat la ChișinăuDonald Tusk/Foto: Radiomoldova.md

Donald Tusk a intrat în politică în anii '90 cu viziuni de dreapta liberal-democrate și pro piață liberă. Totuși, partidul său, Platforma Civică, a obținut greutate mai târziu, în anii 2000, când formațiunile de stânga pierdeau din popularitate, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

În ultimele două decenii practic a fost într-o luptă internă continuă cu alt partid de dreapta - PiS, Lege și Dreptate, al fraților Kaczincki. În 2005 a pierdut la prezidențiale în fața lui Lech Kaczinski. Dar peste doi ani avea să devină prim-ministru. Platforma Civică a câștigat parlamentarele în 2007 și împreună cu Partidul Țărănesc au creat coaliția de guvernare. 

Tusk a avut două mandate la guvern. Este apreciat pentru reformele sale pro-business și proeuropene care au ajutat Polonia să treacă prin criza din anii 2008-2009, economia poloneză a continuat să crească. În 2010, Lech Kaczinski a murit într-un accident aviatic la Smolensk, în Federația Rusă, în drum spre comemorarea masacrului de la Katîn, sovieticii au omorât ofițerii polonezi după împărțirea țării împreună cu Germania nazistă. Atunci au decedat alte 90 de persoane, oficiali militari și guvernamentali. Ulterior Polonia avea să acuze Rusia.

Tusk a renunțat să intre în cursa prezidențială ca să asigure stabilitatea politică. În 2014 a fost ales președinte al Consiliului European și un an mai târziu era primit în vizită oficială la Chișinău.

În 2019, când România prelua președinția prin rotație a Uniunii Europene, Donald Tusk a susținut un discurs în limba română la ateneu.

A doua venire a lui Tusk s-a produs anul trecut, când s-a condruntat din nou cu PiS, iar coaliția 15 octombrie a obținut majoritatea în parlament și a format noul guvern. Tusk este premier de nouă luni și coabitează cu președintele Andrzej Duda, susținut de PiS, care are drept de veto. În plan extern, cabinetul Tusk și-a propus să amelioreze relațiile Varșoviei cu Bruxelles, Polonia este un aliat NATO important în flancul estic, sprijină Ucraina și Republica Moldova.

Noul guvern polonez a confirmat susținerea Chișinăului în contextul războiului hibrid al Rusiei, împreună cu România, Franța, Marea Britanie, Germania și Uniunea Europeană la Summitul Comunității Politice de la Oxfordshire.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării