Președinta Sandu: Moldova continuă să urmeze principiul neutralității
Preşedintele țării, Maia Sandu, a spus că Moldova continuă să respecte principiul neutralităţii. Ea a declarat acest lucru miercuri seară, într-un interviu pentru Jurnal TV.
"Principiul neutralităţii este consacrat în Constituţie. Îl respectăm. Desigur, am condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pentru că vorbim despre un atac asupra unei alte ţări. Încă din primele zile de război oferim asistenţă Ucrainei din motive umanitare. În primul rând, este vorba de refugiaţi. Moldova a primit cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor dintre toate ţările", a amintit Sandu, transmite Știri.md cu referire la Infotag.
Răspunzând la întrebarea jurnalistului referitoare la tranzitul mărfurilor prin Moldova către Ucraina, inclusiv combustibil, ea a precizat că nu este vorba despre bunuri militare.
"Combustibilul este folosit în agricultură, nu există interdicţii în acest sens. Încercăm să acordăm asistenţă Ucrainei, i-am asigurat coridoare de transport, se importă alte bunuri civile. Totul este ca de obicei", a spus preşedintele.
Șefa statului a mai anunțat că Moldova ar putea detaşa genişti în Ucraina, pentru deminarea teritoriilor, inclusiv a terenurilor agricole.
Răspunzând la o întrebare despre unirea Moldovei cu România sau aderarea la NATO, Maia Sandu a spus că, la fel ca în cazul neutralităţii, cetăţenii ţării ar trebui să decidă.
"Aceste întrebări ar trebui adresate cetăţenilor. Aceasta (unirea cu România - "I.") nu se poate întâmpla decât cu sprijinul poporului, când poporul va spune că vrea, se va întâmpla. Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru sau nu există o masă critică de oameni care să susţină acest obiectiv, atunci...
În ceea ce priveşte aderarea la NATO, răspunsul este acelaşi - decizia este la latitudinea cetăţenilor. A fost decizia cetăţenilor când au votat Constituţia. Astăzi putem vedea în sondaje care este atitudinea majorităţii oamenilor faţă de această problemă", a explicat Maia Sandu.