main logo
3108

EU Reporter: Sponsorul lui Dodon din Rusia vrea Aeroportul Chișinău

Preşedintele Igor Dodon face presiuni pentru ca să fie anulat, cât mai repede, contractul de concesionare a Aeroportului şi organizat un nou concurs, în urma căruia va câştiga o companie din Federaţia Rusă.

EU Reporter: Sponsorul lui Dodon din Rusia vrea Aeroportul ChișinăuFoto: știri.md

Potrivit jurnaliștilor europeni de la eureporter.co, şeful statului le-ar fi promis unor oameni de afaceri ruşi, care finanţează PSRM, că le va ceda aeroportul, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție cu privire la aceste acuzații. Nu a răspuns nici Serviciul de presă al PSRM.

Cei de la eureporter.co scriu că Dodon are cel puțin două motive să cedeze Aeroportul Chișinău rușilor. Primul este de ordin politic. 

Potrivit lor, nu este un secret că proiectul PSRM și Igor Dodon a fost creat la Moscova. Banii pe care i-ar fi primit pentru a întreţine Partidul Socialiștilor nu veneau din bugetul de stat al Rusiei. 

Potrivit eureporter.co, Putin i-a oferit lui Dodon un sponsor din cercul său apropiat. 

Acum, a venit timpul pentru răsplată, iar acel sponsor vrea să primească Aeroportul Chișinău, apreciat că are cea mai mare dinamică de creștere din CSI.

Jurnaliştii de la eureporter.co fac trimitere la presa de la Moscova, care a scris că holdingul rusesc Novaport are planuri serioase pentru aerogara din Chişinău și așteaptă lansarea unui nou concurs de concesionare. 

Declarația a fost făcută chiar de coproprietarul holdingului, Roman Trotsenko. 

Jurnaliștii eureporter.co au stabilit că, în ultimii ani, Novaport a preluat mai multe aeroporturi din Rusia, acesta fiind un indiciu că ar avea o persoană influentă în Kremlin. 

Unele surse îl dau pe Igor Secin, șeful companiei naționale Rosneft, ca fiind acel om care îi asigură holdingului Novaport toate aceste contracte și care ar fi unul dintre acționarii lui.

"În cazul dat, este clar cine l-a finanțat pe Dodon și PSRM și cine își dorește acum să primească Aeroportul", scrie eureporter.co.

Al doilea motiv pentru ca Dodon să rupă contractul de concesionare a gării aeriene cu orice preț este de ordin economic. Jurnaliștii de investigație consideră că șeful statului ar fi primit mită de la ruși prin intermediul fratelui său, Alexandru Dodon, care a devenit recent partener de afaceri cu fiul procurorului general rus Igor Ciaika. 

Cei doi ar avea împreună două proiecte comerciale foarte avantajoase, iar fratele președintelui a investit foarte puțini bani, în comparație cu Ciaika. Jurnaliștii de la eureporter.co au ajuns la concluzia că fiul procurorului general rus a ales să facă afaceri cu un antreprenor necunoscut din Moldova numai pentru că acesta e fratele președintelui țării, iar răsplata pentru asta ar putea fi același Aeroport Chișinău.

Ce ţine de anularea contractului de concesionare, jurnaliştii consideră că Dodon îi manipulează cum vrea pe aliații săi din Blocul "ACUM", condus de Andrei Năstase şi Maia Sandu, care joacă exact cum le cântă șeful statului.

Astfel, cei de la eureporter.co se așteaptă că președintele țării va merge până la capăt în intenţia sa de a întoarce aeroportul în proprietatea statului, provocând astfel un scandal internațional în urma căruia va avea de suferit grav reputația Republicii Moldova. 

Mai rău va fi ceea ce va urma, firma care a cumpărat "Avia Invest", NR Investment, care îi aparține familiei Rotschield, va da statul în judecată și, mai mult ca sigur, va câștiga, iar suma pe care va fi nevoită Republica Moldova să o plătească va fi astronomică. 

Acest lucru, prevăd cei de la eureporter.co, va însemna sfârșitul lui Igor Dodon, dar și al blocului electoral ACUM, care îl susțin orbește pe șeful statului în această problemă.

Deputații PPDA Alexandru Slusari, Igor Munteanu și deputatul PAS Igor Grosu nu au răspuns la telefon să ne ofere un comentariu în acest sens. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a spus că nu are timp.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării