main logo
378

Premier: Politica externă a Moldovei se va baza pe interese naționale

Politica externă a Moldovei se va baza pe interesele naţionale, dar nu pe jocurile politice.

Premier: Politica externă a Moldovei se va baza pe interese naționaleFoto: infotag.md

O declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Maia Sandu miercuri, la Bruxelles, la şedinţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, transmite Știri.md. 

Potrivit agenţiei Infotag, ea a declarat că "Moldova va renunţa la măsurile nechibzuite şi se va ghida de interesele naţionale pe arena politicii externe".

"Am restabilit deja parteneriatul strategic cu Ucraina şi România. De asemenea, am reluat dialogul cu Rusia pentru a debloca relaţiile comerciale, care au fost reduse la zero din vina guvernării precedente, ceea ce nu este normal", a spus Sandu.

În acelaşi timp, ea a subliniat că "Moldova va continua să insiste pe retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul său, nu va admite federalizarea şi va insista asupra acordării statutului special pentru Transnistria cu menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

Sandu a promis, de asemenea, "să lupte cu schemele de contrabandă şi de corupţie în regiunea transnistreană care ameninţă securitatea atât a Moldovei, cât şi a Ucrainei".

"Moldova are nevoie de reforme profunde, deoarece instituţiile statului capturate şi corupţia totală au fost o realitate a republicii acum câteva săptămâni. Regimul criminal a încălcat toate regulile, iar noua coaliţie de guvernământ, formată din diferite forţe politice, intenţionează să oprească căderea republicii. Ne vom strădui să construim un stat democratic funcţional, lucru pe care şi-l doresc cu adevărat toţi cetăţenii, indiferent de limba în care vorbesc sau de viziune geopolitice", a afirmat premierul.

Potrivit ei, "piatra de temelie a procesului de reformă va fi Acordul de Asociere RM-UE".

"Vom deveni un partener al Uniunii Europene în care se poate avea încredere cu adevărat", susţine Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării