main logo
622

Politolog rus: Elita politică din Moldova își schimbă constant viziunile

Cunoscutul politolog rus, redactor-şef al revistei "Rusia în politică globală", Fiodor Lukianov, consideră că "lichiditatea fără precedent a elitei politice domneşte în Moldova, care îşi schimbă în mod constant opiniile".

Politolog rus: Elita politică din Moldova își schimbă constant viziunileFoto: vestidinrusia.ro

Potrivit agenţiei Infotag, într-un interviu acordat ziarului "Vzglyad" el a spus că din acest motiv nu trebuie impuse "revoluţii colorate" din exterior, transmite Știri.md.

Comentând declaraţiile directorului Serviciului de Informaţii Externe din Rusia, Serghei Narîşkin, potrivit cărora Statele Unite ale Americii (SUA) pregătesc o "revoluţie colorată" după alegerile prezidenţiale din Moldova, el a spus că astfel de decizii nu sunt luate la nivel administrativ.

"Logica nu depinde de administraţie. Este o maşină care funcţionează independent. Iar deciziile cu privire la Moldova se iau nu la un nivel atât de înalt - undeva la nivelul angajaţilor Departamentului de Stat sau Agenţiei Centrale de Informaţii. Calibrul nu este acelaşi. Cu tot respectul pentru Serghei Evgenievici Narîşkin, cred că Moldova, Dumnezeu să-i dea sănătatea, este o ţară în care nu trebuie organizată nicio revoluţie colorată. Este un balagan nesfârşit. Chiar şi după standardele ţărilor post-sovietice, acolo domneşte o lichiditate fără precedent a elitei politice, care îşi schimbă în mod constant punctele de vedere în orice direcţie. Nu trebuie să ne străduim, ei vor face totul singuri", a spus politologul.

Potrivit lui, "nu acţiunile marilor puteri au provocat ceea ce se întâmplă în unele ţări post-sovietice".

"Acolo totul se întâmplă în funcţie de evoluţii interne obiective, dar marile puteri trebuie să îşi dezvolte propria atitudine faţă de evenimente. Şi fie marile puteri vor fi implicate, ca până acum, sau nu. Poate vor spune: "Ne pare rău, haideţi singuri mai departe! Nu avem timp pentru voi acum", a spus Lukianov.

Potrivit lui, "dacă luăm ca exemplu situaţia din Moldova, Belarus, Kârgâzstan, Armenia şi Azerbaidjan, atunci are loc un test istoric pentru consistenţa acelor ţări care au apărut pe harta lumii după prăbuşirea Uniunii Sovietice".

"URSS s-a prăbuşit, iar acestor ţări li s-a spus: Acum în aceste graniţe sunteţi state independente suverane, membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Dar suveranitatea formală nu este aceeaşi cu cea reală. În ce măsură aceste ţări sunt capabile să trăiască pe termen lung şi să construiască un stat, o societate, o economie normală? Anume acum începe testul pentru rezistenţă. Şi vedem acest lucru aproape peste tot", a subliniat expertul.

El consideră că Federaţia Rusă nu se mai are sarcina de a restabili Uniunea Sovietică, aşa cum suspecta anterior Occidentul.

"A crede că scopul Moscovei este de a recrea imperiul sovietic este într-un fel mai uşor pentru toată lumea - atât pentru noi, cât şi pentru "partenerii noştri occidentali". Unii îşi propun un astfel de scop, alţii se opun implementării acestuia. Faptul este că a apărut o situaţie istorică fundamental nouă. În opinia mea, Rusia are acum obiective fundamental diferite în raport cu spaţiul post-sovietic", a spus Lukianov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării