1471
0
Platon susține că are dovezi că Șor și Plahotniuc sunt beneficiari ai miliardului furat
1471
0

Omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherii financiare, susţine că principalii beneficiari ai miliardului furat au fost Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor.

Foto: eNews.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat jurnaliştilor în coridorul instanţei de judecată, după ce oamenii de pază din departamentul "Pantera" al Ministerului Justiţiei i-au permis să comunice cu presa aproximativ trei minute.

Platon a spus că are dovezi ale vinovăţiei lui Plahotniuc şi Şor, transmite Știri.md.

"Există dovezi că una dintre băncile comerciale din Republica Moldova a participat la acest furt, creând o datorie artificială de 2 mlrd. lei. Aceşti bani pot fi recuperaţi de la ei. Alte 2 mlrd. lei sub formă de dobândă pentru faptul că s-au folosit de aceşti bani timp de cinci ani. Acest lucru a fost atent ascuns de Banca Naţională, Centrul Naţional Anticorupţie şi procuratură. Acesta a fost cel mai mare secret al lui Plahotniuc. Noi am cerut instanţei să facă un extras al acestor documente. Procurorul general a participat direct la furtul miliardului", a menţionat el.

Fostul om de afaceri a confirmat că funcţia de procuror general i-a fost vândută lui Plahotniuc pentru suma de 2 mil. de euro.

"Doar eu şi deputatul Veaceslav Untilă ne-am opus acestui lucru în Parlament. Am mers la Filat şi am încercat să-l convingem că acest lucru nu trebuie făcut. Am mers şi la Ghimpu, şi la Lupu", a menţionat el.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a spus că ştie foarte bine că Plahotniuc a plătit aceşti bani, dar a recunoscut că nu a fost prezent la transmiterea banilor şi nu poate spune sine i-a primit.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter