main logo
345

Peter Michalko cosideră că la alegerile din Moldova trebuie să fie respectate toate standardele democratice

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, consideră că "la alegerile parlamentare, ca şi la celelalte, de altfel, trebuie să fie respectate toate standardele democratice, astfel ca alegerile să fie libere şi corecte". Despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru TVR-Moldova.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova vrea alegeri libere și corecte

"Aceasta nu înseamnă doar ziua de vot, dar şi campania electorală, asigurarea dreptului candidaţilor şi a alegătorilor, accesul candidaţilor la mass-media, condiţii egale pentru toţi candidaţii. Aici vorbim şi despre finanţarea candidaţilor şi a partidelor şi aici Comisia de la Veneţia a avut o serie de recomandări. Deci, procesul electoral trebuie să fie unul liber şi corect de la începutul campaniei electorale, în ziua alegerilor şi perioada de după încheierea votului. Acest proces va fi subiectul observării din partea partenerilor internaţionali. Aici o să subliniez şi tradiţia naţională de observare a alegerilor, care este una impresionantă", relatează Știri.md cu referire la infotag.

El a amintit că relaţiile între Uniunea Europeană şi Republica Moldova sunt bazate pe Acordul de Asociere, unde în articolul 14 "este stipulat foarte clar că este vorba de respectarea standardelor democratice, respectarea statului de drept, a drepturilor omului".

"Din păcate, nevalidarea alegerilor pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău este o măsură fără precedent. Un asemenea precedent nu a mai fost în istoria electorală a Republicii Moldova. Toate acestea sunt în contradicţie cu angajamentele asumate în Memorandumul de înţelegere cu UE, semnat în noiembrie 2017, şi de aici reies reacţiile din partea instituţiilor Uniunii Europene şi a statelor membre", a subliniat diplomatul.

Potrivit lui, stoparea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare a fost o consecinţă a faptului că autorităţile nu au îndeplinit precondiţiile pe care şi le-a asumat. 

"Tot ceea ce s-a întâmplat au influenţat relaţiile noastre. Din partea UE au fost exprimate cerinţe de a găsi metode prin care voinţa alegătorilor să fie respectată, iar drept consecinţă a fost stopată prima tranşă a ajutorului macrofinanciar", a spus reprezentantul UE.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, Peter Michalko a spus că "UE lucrează cu toate guvernările, deoarece ele sunt în poziţia de a implementa reforme şi obiectivele asumate, pentru binele cetăţenilor".

El a menţionat că relaţiile Moldovei cu UE au trecut prin diferite etape, au fost şi experienţe pozitive, şi experienţe negative. Printre acestea diplomatul a menţionat furtul banilor din bănci, care "a subminat încrederea partenerilor internaţionali în RM", instabilitatea politică, precum şi introducerea sistemului electoral mixt cu nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE/ODIHR, dar şi poziţia foarte clară a Uniunii Europene. 

"La toate acestea s-au adăugat experienţa pozitivă de implementarea Acordului de Asociere pe segmentul de liber schimb, care, trebuie să recunoaştem, are rezultate pozitive, dar ar putea avea şi mai bune. Aici vorbim despre investiţii, salarii mai bune pentru cetăţeni şi o viaţă mai bună, până la urmă. Mai avem şi stagnarea reformei în justiţie pentru care nu am putut să acordăm suport bugetar, dar mai ales invalidarea rezultatelor alegerilor din Chişinău, scrutin calificat de către toţi observatorii ca unul scrutin corect şi liber", a spus Michalko.

Potrivit lui, aşteptările Uniunii Europene sunt stipulate în declaraţiile oficialilor UE, precum şi în Rezoluţia de luna trecută a Parlamentului European.

"Acolo sunt stipulate foarte clar aşteptările care trebuie să fie îndeplinite de către autorităţile Republicii Moldova. Aceste cerinţe exprimă dorinţa sinceră a Uniunii Europene de a continua cooperarea cu Republica Moldova şi de a atinge obiectivele stabilite cu Chişinău. Pentru asta însă au fost introduse seturi de standarde şi condiţii tehnice, care trebuie atinse", a subliniat Peter Michalko.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării