main logo
498

Patru partide şi-au anunţat sprijinul pentru Năstase. Ce scenarii admit analiştii pentru turul II

Analiştii politici salută coagularea forţelor partidelor de dreapta pentru susţinerea lui Andrei Năstase la funcţia de primar al municipiului Chişinău, după ce candidatul PPDA a ieşit în cel de-al doilea turul de scrutin, în competiţie cu socalistul Ion Ceban.

Patru partide şi-au anunţat sprijinul pentru Andrei Năstase

De asemenea, analiştii consideră că votanţii Silviei Radu vor trece de partea lui Ion Ceban la alegerile repetate din 3 iunie curent.

„Este salutabilă unificarea forţelor de dreapta pentru Andrei Năstase, chiar dacă asta se întâmplă în ceasul al 11-lea. Acum, preferabil ar fi ca partidele de dreapta să se aşeze la o masă şi să planifice cum să mobilizeze electoratul pentru scrutinul din 3 iunie, dar deocamdată nu văd decât nişte declaraţii de susţinere în de presă", a menţionat pentru DESCHIDE.MD analistul Anatol Ţăranu.

Potrivit sursei citate, dacă la alegerile din 3 iunie vor ieşi tot atâţia alegători ca pe 20 mai, Ceban câştigă sigur primăria. Anatol Ţăranu afirmă că electoratul Silviei Radu este unul de stânga şi că voturile alegătorilor ei se vor îndrepta ca atare spre Ceban. Cât despre candidatul favorit al Partidului Democrat, analistul nu a putut să se pronunţe: "asta se poate de observat prin ceea ce transmit canalele holdingului".

Ţăranu a adăugat că PAS şi PPDA ar trebui să fie mai realiste la alegerile din cel de-al doilea tur, dar şi la acele din toamnă: să înţeleagă că manevra de la alegerile din primul tur pentru Chişinău nu va funcţiona la scrutinul parlamentar.

„Dacă va exista acelaşi mecanism electoral, care a funcţionat la Chişinău în primul tur, iar Chişinăul poate fi privit ca o circumscripţie uninominală, păi acest sistem al partidelor democratice PAS şi DA a pierdut alegerile, iar Ceban este învingător. Dacă opoziţia proeuropeană doreşte să câştige alegerile sau să înregistreze un rezultat mult mai bun în alegerile de la parlamentare, trebuie să se gândească la un alt mecanism, mult mai eficient decât acel care a funcţionat la Chişinău în primul tur. Altminteri, în majoritatea covârşitoare a circumscripţiilor uninominale, alegerile vor fi pierdute de opoziţia proeuropeană. Nu este suficient să existe doar o alianţă între PAS şi PPDA. Este nevoie ca majoritatea covârşitoare a forţelor proeuropene să se unească pentru a avea un singur candidat în circumscripţiile uninominale la toamnă", a arătat Ţăranu.

Nicolae Negru califică susţinerea partidelor de dreapta pentru Andrei Năstase ca fiind una "firească". 

"E un sprijin firesc, fiindcă este pericolul ca primăria Chişinău să fie câştigată de candidatul socialiştilor. Şi dacă ne amintim ce a făcut preşedintele Igor Dodon atunci când a venit la Preşedinţie... Primul lucru pe care l-a făcut a fost scoaterea drapelului UE de pe reşedinţa Preşedinţiei. Apoi a schimbat numele limbii pe site-ul instituţiei: din română în moldovenească. Mă tem că Ion Ceban cam tot lucruri de astea o să facă la primărie. Nu ştiu dacă poate poate face altceva: dacă este un bun administrator şi dacă are anumite aptitudini manageriale. Dar mă tem că el se va ocupa de geopolitică şi e normal ca toate partidele proeuropene să se opună acestei posibilităţi. Andrei Năstase e liber să procedeze cum vrea, că poate el crede că se descurca singur, dar eu consider că el singur nu va face faţă."  

Nicolae Negru consideră că PUN, PL şi alte partide care şi-au declarat susţinerea au dat dovadă, mai ales, de responsabilitate faţă de interesul statului. 

"El îi ataca pe toţi candidaţii care i-ar fura voturi de la el, ceea ce era şi firesc; dar în anumite momente se întreceau anumite măsuri şi nu se lua în calcul perspectiva că va avea nevoie de sprijinul acestor partide, că va avea nevoie de voturile lor. De obicei, oamenii, politicienii cu viziuni, au o anumită strategie, chiar dacă luptă unii cu alţii, lasă loc şi de cooperare. Impresia mea: în primul tur nu a ţinut cont de această perspectivă. Pe de altă parte, partidele de dreapta, PUN-ul şi PL-ul, au dat dovadă de generozitate, dar mai ales de responsabilitate faţă de interesul Republicii Moldova", a apreciat Nicolae Negru.

Analistul este de părere că votanţii Silviei Radu, care a acumulat 17,63% din voturi, îl vor alege pe Ion Ceban, dar nu exclude că un anumit număr de voturi s-ar duce la Andrei Năstase. 

"Alegătorii au votat-o pe Silvia Radu, în pofida faptului că zilnic li se spunea că ea ar fi fost omul lui Plahotniuc. Înseamnă că ei nu sunt admiratorii lui Andrei Năstase. Mai curând, ei sunt din tabăra neutrilor şi vor vota pentru cel care va manifesta mai bune capacităţi. Ion Ceban are, totuşi, o experienţă în Consiliul Municipal şi s-ar putea ca majoritatea alegătorilor Silviei Radu să se ducă la Ion Ceban. O altă nuanţă: alegătorii Silviei Radu s-ar putea să fie, totuşi, de stânga. Nu zic că nimeni dintre ei n-ar vota pentru Andrei Năstase."

Cât despre candidatul politic al Partidului Democrat, pe care formaţiunea refuză să-l numească, Negru este de părere că ar fi Ceban. Nicolae Negru a spus că Ion Ceban ar mai fi membrul "tainic" al PD-ului. 

"Andrian Candu a zis odată că nu l-ar vota pe Andrei Năstase ca şi candidat comun al PAS şi PPDA, preferând-o pe Maia Sandu. Înainte de alegerile din 20 mai, au chemat alegătorii să nu voteze pentru socialişti şi liberali. Logic acum ar fi să nu voteze nici pentru Andrei Năstase, luând în considerare comportamentul nediplomatic al acestuia în raport cu PD; socialiştii, în schimb, fiind mai prudenţi în atitudinea lor faţă de democraţi. Consider că Partidul Democrat va lăsa la discreţia cetăţenilor pe cine să voteze, dar cred că aceştia vor înclina spre Ion Ceban. Socialistul ar putea fi parte al scenariului democraţilor. S-ar putea ca acesta să fie membru tainic al Partidului Democrat, cum au fost alţii până la el din Partidul Comuniştilor, fiindcă şi el vine de la comunişti, doar că unii s-au oprit la Partidul Democrat, iar Ceban - în PSRM."

Analistul consideră că Năstase, de fapt, nu-şi doreşte să fie primar, miza lui fiind alegerile din toamnă, iar victoria lui la primărie ar fi o punte pentru scrutinul de la parlamentare.  

"Dacă va veni Ceban, nu va fi război la Primărie, iar dacă va veni Năstase, primăria ar putea intra în dileme cu Guvernul şi Parlamentul. Din punctul meu de vedere, Andrei Năstase nu este pregătit să fie primar şi nici nu are de gând să fie. PAS şi PPDA au declarat anterior că privesc aceste alegeri ca o punte spre alegerile parlamentare. [...] Năstase nu are experienţă administrativă, iar pentru a o acumula este nevoie de mult timp, dar el îl are foarte puţin. Cu siguranţă, va participa la alegerile parlamentare şi anul va fi pierdut. O s-o ducem din campanie în campanie şi lucrurile nu se vor schimba. Alegerile locale sunt o repetiţie pentru alegerile parlamentare, dar acestea ar putea să nu reflecte alegerile locale noi din Chişinău."

L-am contactat şi pe analistul Ion Tăbârţă pentru a ne oferi o opinie faţă de ultimele evenimente din sfera politică. Ca şi analiştii menţionaţi mai sus, Ion Tăbîrţă, consideră sprijinul dreptei una logică. 

"Coagularea forţelor de dreapta pentru Andrei Năstase este una firească şi organică. Tot timpul în Chişinău s-a votat cumva reieşind din criteriile geopolitice, mergându-se pe polii politici. În situaţia dată este normal ca cei doi reprezentanţi ai partidelor unioniste să-şi declare susţinerea pentru Năstase. Partidul Liberal încearcă să recapete acea susţinere a unioniştilor din R. Moldova, în schimb PUN vrea să câştige terenul politic la care se referă unioniştii. Aşa că, din punctul ăsta de vedere, susţinerea candidatului proeuropean este firească şi logică.", a declarat analistul.

Ion Tăbârţă susţine că sprijinul din partea PL, PUN, PPEM şi a altor partide vine mai mult în jurul Partidului Acţiune şi Solidaritate.

"Andrei Năstase trebuie, într-un mod sau altul, să mulţumească, dar depinde cum o va face. Este prematur să prognozăm cum o va face. Ţin să menţionez că această coagulare a forţelor se face în mod special în jurul PAS-ului. Acum aşteptăm să se coaguleze partea unionistă, Partidul Liberal pierzând electoratul unionist, pe când Partidul Unităţii Naţionale nici nu l-a câştigat. Deocamdată, vorbim despre coagularea segmentului proeuropean."

L-am întrebat pe analist care ar fi, totuşi, candidatul pentru care Partidul Democrat ar întinde un umăr. 

"Orice s-ar spune, dar o anumită cooperare mutuală între PD şi PSRM există. Acest lucru nu poate fi ascuns. Chiar în anumite situaţii, direct sau indirect, Igor Dodon a declarat acest lucru. Exemplu: la prezidenţiale, PD a declarat că o susţine pe Maia Sandu, dar în interior dispoziţia ar fi fost alta: să fie susţinut candidatul unui partid pro-rus. Nu văd de ce nu ar repeta această manevră şi acum, mai ales că acum nu vor face publică o susţinere pentru cineva. Desigur că vor fi anumite indicaţii interne pentru staff-ul, aparatul şi membrii partidului. Cel mai probabil, aceste indicaţii nu vor fi făcute publice. PD va prevala din anumite raţiuni, care sunt ma convenabile acestui partid în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă."

Ion Tăbârţă susţine că, indiferent cine va ajunge să ocupe fotoliul de primar general al Chişinăului, lucrurile nu se vor schimba radical, fiindcă mandatul este unul prea scurt. 

"La mijlocul mandatului avem alegeri parlamentare, la care, cumva, ambii candiaţi vor fi implicaţi în campanie. Despre schimbări concrete în primărie vom putea vorbi doar după alegerile locale din 2019", susţine analistul. 

Amintim că pe 20 mai au avut alegerile locale noi în Chişinău. În urma scutinului, candaţii au acumulat următoarele rezultate: 

Partidul Democrația Acasă, Vasile Costiuc - 0,23%

PPDA, Andrei Năstase - 32,12%

Partidul Casa Noastră Moldova, Alexandr Roșco - 0,2%

Partidul Liberal, Valeriu Munteanu - 3,61%

PSRM, Ion Ceban - 40,97%

Partidului Verde Ecologist, Victor Strătilă - 0,19%

Partidul Național Liberal, Alexandra Can - 0,17%

Partidul Popular din Republica Moldova, Maxim Brăila - 0.15%

Candidatul independent, Silvia Radu - 17.65%

Partidul Ruso-Slavean, Alexandru Mîțu - 0.17%

Partidul Unității Naționale, Constantin Codreanu - 4,55%.

În urma sufragiilor, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, și Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, se confruntă în cel de-al doilea tur doi de scrutin pentru primăria Chișinăului.

Mai multe partide de dreapta şi-au declarat susţinerea necondiţionată pentru candidatul Andrei Năstase. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării