main logo
534

Partidul Șor va propune includerea Zilei Cosmonauticii în lista sărbătorilor naționale

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic ȘOR va elabora un proiect de lege privind includerea Zilei Mondiale a Aviaticii și Cosmonauticii în lista sărbătorilor naționale ale Republicii Moldova.

Partidul Șor: Ziua Cosmonauticii, în lista sărbătorilor naționale

Președintele partidului și liderul fracțiunii Ilan Șor a postat un mesaj de felicitare pentru toți cetățenii Republicii Moldova, dar și ai întregii lumi, cu această ocazie, în care menționează importanța primului zbor în Cosmos pentru civilizația umană și în care îndeamnă oamenii să păzească valorile și bogăția pământului, transmite Știri.md cu referire la comunicatul partidului.

„Haideți să ne felicităm reciproc cu Ziua Cosmonauticii. Sunt sigur că cea mai importantă zi pentru omenire trebuie o dată și o dată să-și găsească locul în lista sărbătorilor naționale ale Republicii Moldova. Fracțiunea parlamentară a Partidului ȘOR va propune în mod obligatoriu adoptarea proiectului respectiv. Iar până atunci vom marca această importantă zi în mod neoficial. Împreună cu toți locuitorii planetei Pământ”, a scris Ilan Șor într-o postare pe contul său de Facebook.

El amintește că astăzi se împlinesc 58 de ani de la primul zbor în cosmos, efectuat de astronautul sovietic Iuri Gagarin. „Exact acum 58 de ani, omenirea a făcut un pas gigantic - în spațiul infinit al Cosmosului. Carismaticul tânăr sovietic, Iuri Gagarin a devenit în această zi reprezentantul Lumii, cetățeanul Universului. El a fost primul care a avut ocazia să vadă de acolo, din Cosmos, cât de frumos, fragil și fără apărare este Pământul. El a văzut planeta fără hotare de stat și cortine de fier, dar așa cum a gândit-o Creatorul – o casă mică și confortabilă, casă părintească pentru toți oamenii, uniți într-un destin”, a scris Ilan Șor.

În acest context, el menționează ce rol important a jucat primul zbor în Cosmos pentru dezvoltarea tehnico-științifice a întregii planete, dar, în același timp, accentuează cât de important este ca oamenii să păstreze planeta pe care trăiesc. „Zborurile în Cosmos au devenit baza revoluției tehnico-științifice și au asigurat o dezvoltare tehnică grandioasă. Dar eu am impresia că omenirea așa și nu a înțeles încă cea mai importantă lecție „cosmică”. Iar ea este simplă: nu avem ce împărți, nu trebuie să ne distrugem unii pe alții, nu avem voie să ne distrugem mica planetă albastră.  Ziua Mondială a Cosmonauticii – este un bun motiv ca să ne gândim la aceste lucruri”.

În postarea sa, Ilan Șor amintește că și Republica Moldova și cetățenii ei au avut un aport la dezvoltarea cosmonauticii.  „Pentru noi, cetățenii Moldovei, un motiv de mândrie ar trebui să fie faptul că și mica noastră republică și-a adus aportul la programul cosmic. Anume aici, pe meleagurile noastre primitoare a fost Iuri Gagarin”, menționează Ilan Șor.

Amintim că în perioada sovietică, întreprinderile moldovenești produceau mâncare pentru cosmonauți și creioane speciale folosite pe navele spațiale. Modele ale acestora pot fi văzute la „Muzeul Cosmonauticii” din Chișinău.

Ziua Mondială a Aviaticii și Cosmonauticii este dedicată primului zbor în Cosmos, efectuat la 12 aprilie 1961 de nava spațială sovietică ”Vostok”, condusă de cosmonautul Iuri Gagarin. Primele lui cuvinte în spațiu, care au făcut istorie, au fost: ”Cerul e negru, Pământul e albastru”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării