main logo
4176

Activistă: Diaspora nu trebuie să poată vota la alegeri în străinătate

Autorităţile moldoveneşti trebuie să modifice Codul Electoral, astfel încât diaspora să nu poată participa la alegeri în străinătate", a declarat joi, într-un briefing, activista partidului "Ai noştri", Adelina Costaleţ.

Activistă: Diaspora nu trebuie să poată vota la alegeri în străinătateFoto: știri.md

Potrivit Infotag, ea consideră nedrept că cetăţenii, care nu plătesc impozite la bugetul moldovenesc şi nu intenţionează să revină în Moldova, formează de fapt organele guvernamentale în ţară, alegând membri ai Parlamentului sau preşedintele, transmite Știri.md

"Din 2009, diaspora din ţările europene a votat în mod tradiţional candidaţii care se ascund în spatele lozincilor pro-europene. Printre aceştia se numără Vlad Filat, Iurie Leancă, Mihai Ghimpu, Vlad Plahotniuc şi Maia Sandu. Datorită unora dintre aceste personaje, Moldova are o reputaţie rea în lume. 

Cineva a fost implicat în furtul unui miliard, iar cineva a fost închis pentru corupţie. La alegerile prezidenţiale din 2020 în ţările europene, numărul secţiilor de votare şi al celor care au votat a crescut, dar această practică nu a afectat diaspora din Rusia. 

Dar de ce? Candidaţii pro-europeni ştiau foarte bine că cetăţenii Moldovei din Federaţia Rusă nu vor vota pentru ei. Este evident că politicienii aplică standarde duble concetăţenilor lor, ceea ce este un cinism adevărat", a spus Costaleţ.

În opinia sa, este necesar să luăm un exemplu din ţări precum Israel, Armenia, Irlanda, unde există probleme similare Republicii Moldova - o mare diaspora, dar cetăţenii acestor state pot vota doar la alegeri de orice tip când sunt în ţară.

Știri.md precizează că formațiunea Ai Noștri nu se află în lista cu partidele înregistrate oficial în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării