main logo
592

Opinii: Forțele de dreapta nu au șanse obiective de câștig la alegerile prezidențiale

Forțele de opoziție, în special cele de dreapta, practic nu au șanse obiective de câștig la următoarele alegeri prezidențiale care urmează să aibă loc în 2020.

Opinii: Forțele de dreapta nu au șanse de câștig la alegeri

Aceasta, în primul rând, pentru că forțele de dreapta în ultimii ani au fost în criză de idei pentru dezvoltarea țării. În plus, în interiorul dreptei au loc deseori „lupte” pentru întâietate, iar acest lucru este doar în dezavantajul partidelor respective. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Politologul Ernest Vardanean susține că pe eșichierul de dreapta situația este dificilă pentru că electoratul diferitor partide se suprapune. Pe eșichierul de stânga, politologul consideră că trebuie acordat atenție Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic, inițiat de foștii comuniști Mark Tkaciuk și Iurie Muntean. Vardanean consideră că este interesant să fie urmărită baza electorală a acestei formațiuni, în timp, și dacă va avea forțe să realizeze sarcinile pe care și le-au trasat. „Dacă pe parcursul anului nu se va schimba Guvernul, vor fi continuate proiectele prezidențiale, atunci, în mod obiectiv, partidele de opoziție, în special de dreapta, nu au șanse de câștig la prezidențiale”, a menționat Ernest Vardanean.

Comentatorul politic Victor Ciobanu susține că pe eșichierul de stânga partidul care ar putea să „fure” voturi de la Partidul Socialiștilor ar putea fi Partidul Politic Partidul Nostru al lui Renato Usatîi. Potrivit lui, formațiunea a demonstrat la alegerile precedente că se bucură de susținere atât în orașul Bălți, cât și într-o bună parte din nordul țării. În plus, Partidul Șor ar putea să se facă auzit la următoarele prezidențiale. Totodată, Victor Ciobanu spune că nu trebuie acordată o atenție prea mare îndemnului făcut de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr referitor la candidatul unic apartinic pentru că, spune analistul, inițiativa a apărut în situația când PPPDA nu ar fi putut să înainteze din start candidatura lui Andrei Năstase pentru prezidențiale.

Fostul judecător al CtEDO Stanislav Pavlovschi este de părere că partidele de dreapta nu mai au argumente cu care să vină candidații la prezidențiale, spre deosebire de formațiunilede pe eșichierul de stânga. În plus, Stanislav Pavlovschi susține că cei care se vor ocupa de problemele concrete ale cetățenilor Republicii Moldova vor fi susținuți de popor. „Aici sunt doi factori: încrederea personală în politician și pe cât de mult acest politician reflectă problemele stringente ale populației”, susține juristul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării