main logo
1547

O deputată, către Gavrilița: Țării i se cere să renunțe la suveranitate?

„Situația de azi este o consecință gravă a incompetenței guvernanților precedenți. Actuala guvernare va asigura gazul, problema este în preț.

O deputată, către Gavrilița: Țării i se cere să renunțe la suveranitate?Foto: Captură video

Dacă se ajunge la acele condiții politice, trebuie să le cunoaștem ca să pregătim societatea și să nu mergem pe calea schimbului suveranității pe gaz ieftin”, este declarația deputatului PAS, Oazu Nantoi, care a stârnit nemulțumiri în Parlament, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Deputata PCRM, Diana Caraman, i-a cerut socoteală prim-ministrei țării, Natalia Gavrilița, venită în Parlament pentru a cere deputaților instituirea stării de urgență la nivel național, provocată de criza gazelor naturale.

„Este adevărat că în cadrul negocierilor pentru achiziționare a gazului, Moldovei i se cere să renunțe la suveranitate? Sau această declarație a colegilor dumneavoastră este una provocatoare?”, a întrebat Caraman.

În replică, Gavrilița a fost succintă.

„Trebuie să vorbiți cu colegii pe care-i citați și o să vă răspundă. Eu am spus și în cadrul unei conferințe de presă, două zile în urmă, că noi nu credem că declarațiile la moment în contextul în care negocierile sunt în derulare trebuie să facem declarații care ar putea afecta negocierile”, a declarat Gavrilița.

Amintim că, pentru prima dată în 30 de ani, se va da start procesului de achiziționare a gazelor naturale pentru Republica Moldova din surse alternative, în contextul în care nu s-a reușit semnarea unui contract nou pe termen lung cu Gazprom-ul rus și furnizorii de gaze locali nu au soluții, ba mai mult, presiunea în rețelele de transport este la limita critică – de 13,4 bari (unitate de măsură).

Parlamentul, cu votul deputaților PAS care dețin majoritatea, a acceptat propunerea Guvernului condus de Natalia Gavrilița de a se institui stare de urgență în țară pe fundalul crizei.

Starea de urgență în țară este instituită în perioada 22 octombrie - 20 noiembrie 2021. Documentul prezentat de Natalia Gavrilița încă nu a fost făcut public.

În urma instituirii stării de urgență, urmează modificarea bugetului întru alocarea resurselor necesare pentru inițierea procesului de achiziționare a gazelor naturale, va fi adoptat un set de reguli pentru monitorizarea procesului și transparența acestuia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării