main logo
2749

Năstase, față în față cu un val de critici după votul în favoarea Rusiei

Andrei Năstase, șeful delegației moldovene la APCE, a încercat să respingă valul de critici împotriva sa după ce a votat la Strasbourg pentru o rezoluție care restabilește dreptul de vot al Rusiei în cadrul organizației.

Năstase, față în față cu un val de critici după votul pentru Rusia

Rusia și-a pierdut dreptul de vot în 2014, când a anexat Crimeea, sprijinind și rebelii pro-ruși din Donbas, transmite Știri.md cu referire la Europaliberă.org.

Rezoluția adoptată după îndelungi dezbateri de forul de la Strasbourg, în noaptea de luni spre marți, prevede că nici unei țări membre în APCE nu-i poate fi suspendat sau retras dreptul de vot. Pentru s-au pronunțat 118 membri ai APCE, 62 au votat împotrivă, iar 10 s-au abținut.

Explicându-și votul într-o postare video pe Facebook, Năstase a spus că reintrarea Rusiei în drepturi va reda și Consiliului Europei posibilitatea să exercite asupra ei „o influență pozitivă”. „Acest vot nu anulează nicidecum rezoluțiile și pozițiile principiale ale tuturor statelor lumii în subiecte precum Crimeea”, a mai spus Năstase.

Opoziția democrată de la Chișinău a sugerat însă că Năstase ar răspunde comenzilor Moscovei, care a sprijinit coaliția de guvernare a socialiștilor cu blocul pro-european ACUM, co-prezidat de Năstase.

„Ce v-au dat, domnule Năstase, rușii pentru această susținere?”, a scris pe Facebook fostul spicher democrat, Andian Candu.

Unii colegi ai lui Năstase din partidul său Platforma DA au spus că îi înțeleg votul, dar și ei ar fi votat altfel.

„Probabil că decizia a fost foarte grea. Eu personal n-aș fi votat”, a declarat portalului Agora vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

La Strasbourg, a mai votat pentru rezoluția favorabilă Rusiei deputatul socialist Vlad Bătrâncea, în timp ce alt membru al delegației moldovene, deputatul PAS, Mihai Popșoi, care este coleg de bloc politic cu Năstase, a votat împotrivă.

Criticile opoziției democrate, care nu și-a delegat încă reprezentantul în delegația moldoveană la APCE, fac trimitere și la reacția Ucrainei față de votul de la Strasbourg.

Delegația ucraineană a spus că își suspendă lucrările la APCE în semn de protest față de anularea pedepsei aplicate Rusiei în 2014.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat „dezamăgirea”, spunând că pedepsirea Rusiei nu trebuia anulată câtă vreme Moscova nu respectă drepturile omului.

Președintele ucrainean a scris pe rețelele de socializare online că a încercat să-i convingă săptămâna trecută pe președintele francez Emmanuel Macron și cancelara germană Angela Merkel să se opună restabilirii dreptului de vot al Rusiei. „Este păcat că partenerii noștri europeni nu ne-au auzit și au acționat altfel”, a scris Zelenski.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, și-a exprimat însă satisfacția față de reintrarea Rusiei n drepturile sale depline de membră a APCE. Oficialul german a spus într-un comunicat că este o veste bună pentru societatea civilă rusă și cetățenii ruși, care se vor putea plânge pe autoritățile ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

De la suspendarea dreptului său de vot, în 2014, Rusia a boicotat lucrările APCE, iar din 2017 a încetat să plătească și cotizațiile, amenințând că va părăsi Consiliul Europei. Mișcarea i-ar fi privat pe cetățenii ruși de posibilitatea de a face recurs pe CEDO, organul juridic al Consiliului Europei, atunci când în țară la ei le sunt încălcate drepturile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării