main logo
433

Munteanu a pregătit un proiect de de-offshorizare. Va viza privatizările

Deputatul Igor Munteanu înregistrat un proiect de lege cu privire la impunerea unor măsuri de „de-offshorizare” a sectorului public.

Munteanu a pregătit un proiect de de-offshorizare. Va viza privatizărileFoto: radiochisinau.md

Potrivit acestuia, proiectul „este conceput să instituie mecanisme legale sigure și efective de protejare a interesului public în procesul administrării proprietății publice, a achizițiilor, privatizării, concesionărilor și implementării altor forme de parteneriat public – privat în sectorul public, guvernat de legile transparenței decizionale”.

Astfel, proiectul ar avea drept scop interzicerea participării la privatizări a unor companii offshore, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Riscurile cu care ne confruntăm în acest moment sectorul public al Republicii Moldova pot fi rezolvate doar prin adoptarea unor măsuri radicale de natură să prevină și să securizeze participarea subiecților ce provin din jurisdicții în care nu se respectă standardele internaționale de transparență și care pot pune, sine die, în pericol interesele generale ale statului și, în consecință, interesele fiecărui cetățean în parte”, a declarat Munteanu.

În opinia deputatului, „sectorul public rămâne și astăzi să fie expus unor grave riscuri de securitate, proveniența cărora ține de jurisdicțiile offshore, care nu implementează standarde internaționale de transparență”.

„Putem elimina acest pericol dacă, sper eu, nu se vor găsi în Parlamentul RM niște ”viteji de serviciu”, care să se împotrivească acestui proiect. Ar fi rușinos mai ales după dezastruoasele eșecuri legate de privatizarea/concesionarea unor întreprinderi strategice cu offshoruri obscure din ultimii ani”, a mai punctat deputatul.

În ultimii ani mai multe proprietăți publice importante, printre care Aeroportul Internațional Chișinău, au fost privatizate sau concesionate unor companii offshore.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării