main logo
664

Moscova comentează prezenţa militară în stânga Nistrului

Rusia consideră „contraproductivă exagerarea, inclusiv pe platformele internaţionale, a subiectului prezenţei militare ruseşti în stânga Nistrului".

Moscova comentează prezenţa militară în stânga Nistrului

Despre aceasta a comunicat, joi, secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigorii Karasin, în cadrul consultărilor la Moscova cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Tatiana Molcean.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul MAE rus, „a avut loc un schimb de opinii sincer şi interesat cu privire la starea şi perspectivele relaţiilor ruso-moldoveneşti". A fost exprimată opinia comună că starea lor actuală "nu corespunde potenţialului de interacţiune existent în domeniul comercial, economic, umanitar, precum şi în alte domenii".

Potrivit părţii ruse, „în contextul dinamicii ridicate a dialogului bilateral la cel mai înalt nivel, contactele dintre guverne, parlamente şi instituţiile de profil rămân în urmă", transmite Știri.md.

Participanţii la întrevedere au discutat despre „măsurile din ambele părţi care ar putea fi luate pentru a remedia această situaţie, precum şi alte subiecte practice ale cooperării ruso-moldoveneşti". Partea moldovenească a fost atenţionată în privinţa "continuării refuzurilor nemotivate faţă de diferite categorii ai cetăţenilor ruşi de a intra în Moldova".

Părţile au convenit să „revină la consultările regulate interministeriale pe o bază planificată, inclusiv pe probleme consulare".

Referitor la cooperarea umanitară, partea rusă a evidenţiat „problemele de asigurare a activităţii fără obstacole a mass-media ruseşti şi a utilizării limbii ruse în Moldova, eliminarea obstacolelor din calea încheierii acordurilor bilaterale în domeniul migraţiei, prevenirea şi investigarea cazurilor de profanare a monumentelor militare ruseşti".

În ceea ce priveşte problema transnistreană, „a fost confirmată disponibilitatea Rusiei ca ţară garant şi intermediar în procesul de negocieri de a ajuta la promovarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol".

În acelaşi timp, partea rusă şi-a exprimat „convingerea că problema transnistreană poate fi soluţionată doar cu un compromis bine gândit şi echilibrat, elaborat de părţi cu ajutorul intermediarilor internaţionali".

Părţile au convenit asupra necesităţii unei activităţi ritmice şi consecvente a formatului "5 + 2".

Comunicatul MAEIE despre întrevedere a fost mai concis. Conform acestuia, pe lângă temele anunţate de partea rusă, s-au discutat "problemele cu care s-au confruntat funcţionarii de rang înalt şi alte persoane oficiale, în timpul deplasărilor de serviciu în Federaţia Rusă".

Potrivit MAEIE, părţile au reiterat „necesitatea continuării dialogului politic la diferite niveluri în scopul eliminării dificultăţilor şi problemelor existente în relaţiile bilaterale în vederea colaborării reciproc avantajoase.

„Şefii delegaţiilor au trecut în revistă subiectele cooperării comercial-economice, care reprezintă interes pentru ambele părţi, inclusiv organizarea şi desfăşurarea întrevederii co-preşedinţilor Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică", se arată în comunicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării