main logo
7182

Momentul în care Curtea de Apel îl lasă pe Andrei Năstase fără mandat

După ore bune de ședință, completul de judecători de la Curtea de Apel au menținut decizia primei instanțe.

Momentul în care Curtea de Apel îl lasă pe Năstase fără mandat

Astăzi, judecătorii Curții de Apel au declarat nule alegerile locale de la Chișinău, iar mandatul primarului ales, Andrei Năstase, nu a fost validat de magistrați, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Judecator: „Se menține decizia primei instanțe".

Pe 19 iunie, Judecătoria Chișinău a declarat nule alegerile locale de la Chișinău și a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. 

Principalul motiv din care alegerile au fost declarate nevalide este ca Andrei Năstase a făcut agitație electorală chiar în ziua alegerilor, pe 3 iunie. 

Mai exact, Năstase a făcut un live pe Facebook în care a îndemnat oamenii să iasă la vot. Judecătoarea scrie că transmisiunea a fost urmărită de peste 250 de mii de utilizatori, iar asta este în măsură să influențeze rezultatul alegerilor.

Ieri, decizia judecătoriei de a declara nule alegerile din Chișinău a fost atacată la Curtea de Apel. Andrei Năstase susține că este o lovitură pusă la cale de democrați și socialiști. Purtătorul de cuvânt al democraților a spus că aceste declarații sunt politice.

În cazul în care Curtea de Apel va menține decizia luată de prima instanță, avocații edilului spun că vor merge și la Curtea Supremă de Justiție. Anterior socialiștii au depus două contestații împotriva lui Andrei Năstase.

În prima, care a fost respinsă, acesta era acuzat că a fost susținut într-un mod deschis de primarii din Romania în timpul campaniei. În a doua contestație a PSRM, Andrei Năstase era acuzat că a făcut agitație electorală în ziua alegerilor, când a îndemnat oamenii să iasă la vot.

În acesta caz, Curtea Suprema a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel, care a stabilit că Năstase a încălcat legea. Codul electoral spune că în cazul declarării scrutinului nevalid, la cârma capitalei rămâne primarul interimar în funcție, până la alegerile noi de la anul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării