main logo
939

Moldova, fără 100 de milioane de euro de la UE. Filip: Decizie politică

Decizia de a nu-i acorda Republicii Moldova susținerea macrofinanciară planificată inițial este o decizie mai mult politică.

Moldova, fără 100 de milioane de euro de la UE. Filip: Decizie politică

Pentru aceasta nu a existat dorință de la bun început. Declarația aparține prim-ministrului Pavel Filip, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Țin minte când am îndeplinit condițiile preliminare și am semnat memorandumul de obținere a acestor bani atunci a existat opunere că nu trebuie să se facă fotografii, că nu trebuie să fie făcut public evenimentul pentru ca acest lucru să nu fie perceput ca o eventuală susținere a actualului Guvern din partea țărilor europene”, a spus premierul în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Prima tranșă trebuia s-o primească Republica Moldova cu mult înainte de alegerile locale, spune premierul. 

„S-a tărăgănat procesul și nevalidarea scrutinului local din Chișinău a fost o găselniță pentru a nu acorda banii Republicii Moldova”, susține șeful Cabinetului de miniștri.

Referitor la decizia instanțelor de judecată de a nu valida alegerile locale din municipiul Chișinău, Pavel Filip susține că aceasta a fost cea mai mare lovitură asupra Guvernului. 

„Eu continui să cred că aceasta a fost o decizie neproporțională a judecătorilor în raport cu încălcările care au fost depistate în timpul campaniei”, a declarat prim-ministrul.

Premierul spune că sistemul judecătoresc este unul independent și nu poate suna judecătorii pentru a le sugera să ia anumite decizii. Totodată, premierul se întreabă dacă businessul poate influența sistemul judecătoresc,

Pe 5 iulie curent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării